Curaçao houdt niet van slangen

Curaçao lijkt in rep en roer te zijn door boa slangen. Na de vondst van twee boa’s op het eiland – van 2,40 meter lang - vreest men hier Arubaanse toestanden. Op Aruba werden vorig jaar ruim 800 boa’s gevangen. Men spreekt daar zelfs – al is dat cynisch - van een endemisch soort.

De meeste mensen hier moeten niets hebben van die grote slangen. De slangen die namelijk wel op Curaçao thuishoren, de zilverslang en de zweepslang - ook boa's trouwens - zijn een stukje kleiner: zo'n 20 tot 50 centimeter.

De lange broeders zijn hoogstwaarschijnlijk door Venezolanen aan wal gebracht. Bewust voor de  verkoop of onbewust tussen de groente. Veel hobbyisten blijken een slang wel leuk te vinden tot ze ontdekken hoeveel werk het is om een slang echt in huis te hebben. En dan wordt-ie maar gedumpt in de natuur.

De angst voor de grote boa's is niet terecht. Uiteraard is een populatie zoals in Aruba niet echt prettig, maar of Curaçao zo'n populatie heeft, is nog maar de vraag. Er zijn tenslotte maar twee gevonden tot nu toe. Daartegenover staat dat op Aruba zwangere boa’s zijn aangetroffen, die 50 tot 60 eieren in hun lichaam hadden. De hoeveelheid eieren wordt gelinkt aan de afmeting van de slang. En de gedode exemplaren op Curaçao waren 2,40 meter lang”.

De angst van mensen is ook ongegrond, omdat de slang zelf ongevaarlijk is voor mensen. Hij is niet giftig en valt geen mensen aan. Tenzij je zelf aanvalt, dan kan hij lelijk bijten.


Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (3'13")

Populaire posts