Verzet tegen Schotte groeit

foto: rnw
Op Curacao komt steeds meer verzet tegen de regering van premier Schotte. Nadat er belastende informatie uitlekte over mogelijk gesjoemel van de premier en zijn ministers heeft de verdeelde oppositie de handen inéén geslagen. Tot woede van de tegenstanders blokkeert de regering ieder onderzoek naar eigen integriteit.

Het verzet is niet nieuw, maar nu wel verenigd. Ze noemen zich Frente Sivil, burgerfront. Afgelopen maandag protesteerden zo’n 2000 mensen tegen het kabinet Schotte. En dat toont aan dat het verzet groter wordt.

De afgelopen periode zijn vermeende belastinggegevens van verschillende ministers op straat komen te liggen. Geen kleine bedragen. De minister van Financien zou een schuld hebben van 800.000 euro. En de betalingsregeling die hij had getroffen, zou niet worden nagekomen.

Over premier Schotte blijken 43 keer MOT-melding uit 2009 te bestaan. MOT staat voor Melding Ongebruikelijke Transactie. Het OM heeft gekeken naar deze meldingen, maar besloot Gerrit Schotte niet te vervolgen. Afgelopen maandag werd echter duidelijk om wat voor bedragen het zou gaan en nu eist het Burgerfront uitleg: de bedragen staan in geen verhouding tot zijn salaris destijds.

Een echte vuist kunnen de demonstranten niet maken, de coalitie van de premier heeft een meerderheid in het parlement. Mensen van zijn eigen partij hebben hun zetel direct aan Schotte te danken en houden hem tot dusver de hand boven het hoofd. Het parlement weigert de ministers ter verantwoording te roepen en praat liever over ‘wie er informatie lekt’ dan over ’wat voor informatie er gelekt wordt….’

Curacao is een zelfstandig land, binnen het koninkrijk; ze moet haar eigen boontjes doppen. Alleen als de 'integriteit van het bestuur' in gevaar komt, kan Nederlad optreden. De kans dat dat gebeurt, is echter niet groot. Want met eventueeel ingrijpen, wordt Nederland onderdeel van het probleem.

En daar zit niemand op te wachten.

Fouad Sidali van Dichtbij Nederland in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'09")

Populaire posts