Wichi/Marchena is een teken aan de wand

De wijk Wichi/Marchena is onderdeel van een nationaal plan voor wijkverbetering, dat na het laatste bezoek van voormalig minister Vogelaar een prachtwijk op Curacao zou moeten worden. Maar dat geld van Nederland is nooit gekomen. Vogelaar moest een dag nadat ze hier was, zelfs haar ministerspost inleveren. De regering Schotte zag echter wel wat in zo’n prachtwijk, heeft er ook veel woorden aan besteedt, maar de wijk ligt er nog net zo bij als voor het bezoek van Ella Vogelaar. De demonstratie vandaag kan dan ook gezien worden als een teken aan de wand voor de teloorgang van de wijkontwikkeling van de regering Schotte. De wijk pikt het niet meer.

Achterstandswijk
Wichi/Marchena is een achterstandswijk onder de ‘letterlijke rook’ van de Isla raffinaderij. De wijk is vergrauwt en vergrijst als gevolg van de luchtvervuiling. Het ruikt hier vrijwel permanent naar zwavel en rotte eieren. Het zwerfvuil ligt overal verspreid, de huizen vallen uit elkaar en de wegen zijn niet geasfalteerd of hebben grote gaten in het wegdek. Die bovendien 's avonds onverlicht blijven, want verlichting in de wijk, dat is wel erg lang geleden.
Met andere woorden, een wijk waar je zo snel mogelijk doorheen wilt rijden.  

De burgers is van alles beloofd, maar niets is gegeven. Deze wijk is één van de vele wijken die morren, steunen en zuchten en zich afvragen of de overheid er ook voor hun is.  

Geld
De regering heeft een wijkontwikkelingsplan ontworpen zonder daar een budget bij te maken. Het projectburo dat zich inzet voor de wijkverbetering heeft weliswaar - voor elk ministerie dat betrokken is bij de wijken - een apart plan gemaakt en een budget ontworpen, maar de ministers hebben daar niet naar gekeken. Want wijkaanpak moet gezamenlijk gebeuren, en daar kan een minister individueel niet mee scoren. En dat is het probleem op Curaçao. Ieder voor zich en God voor ons allen.  

En als dan ook zo'n grote reus als de Isla meedoet, lijkt elk wijkbeleid om schone lucht te krijgen, te stranden. Ondanks het feit dat de milieubeweging op Curaçao alle rechtzaken tot nu toe heeft gewonnen, blijft de raffinaderij zijn vuil maar uispuwen over de wijken, waaronder Wichi/Marchena. De overheid is de aangewezen partij om hier op te treden, maar die kiest vooralsnog voor de werkgelegenheid op het eiland, en niet voor de bewoners van Wichi/Marchena.  

Populaire posts