Het oranjegevoel van Bonaire

Dia di Rincon heeft Koninginnedag al een aantal jaar naar de achtergrond gedrongen. De 24e editie op Bonaire gaf dit jaar geen ander beeld. Toch leeft Koninginnedag stevig in de gedachten van de meeste mensen. Fransisco ‘Bubuchi’ Janga, voorzitter van het organiserend comité kondigt zelfs aan de verjaardag van de Koningin volgend jaar zichtbaarder te maken.

Dia di Rincon trekt jaarlijk vele tienduizenden bezoekers van heinde en ver. De ontevredenheid van veel Bonairianen heeft geen effect op de liefde voor het Koningshuis: het oranjegevoel leeft in Rincon.

Zichtbaar is het niet. Sommige Europese Nederlanders dragen een oranje T-shirt of een ander oranje ding; de meeste Bonairianen dragen kleren zonder een oranje kleur. Eén van hen merkt op dat de oranjewimpel ook ‘vergeten’ is bij het hijsen van de vlag, tijdens de officiële plechtigheid in de ochtend.

Hij is overigens wel helemaal in oranje gestoken, net als zijn hele familie. “Ik woon al 34 jaar in Nederland, ik ben opgegroeid met Koninginnedag”, verontschuldigt hij zich. “Maar het lijkt alsof het hier verdwijnt. Ze moeten niet vergeten dat onze koningin ook jarig is.”

Dat laatste is niemand vergeten. Volgens een zakenman in het hartje van Rincon is deze dag een dag van tradities, net als Koninginnedag. “Die gaan eigenlijk heel mooi hand in hand. Tradities die je trots maken, die je land trots maken.”

Die boodschap is opgepakt door de organisatie. Volgens ‘Bubuchi’ vragen steeds meer mensen naar een invulling van Dia di Rincon met het vieren van de verjaardag van de Koningin. De 25e editie, volgend jaar is wat hem betreft een mooi startpunt om Koninginnedag weer te introduceren.

Een reportage vanuit Rincon door Dick Drayer (6'19") 

Populaire posts