Ouderen van Curaçao: ontwaak!

Respect voor ouderen is verankerd in de Curaçaose cultuur. Moet ook wel, want zonder oma en soms ook opa, worden de kinderen van dit eiland niet opgevoed. Kunnen gezinnen niet draaien en verdwijnt de orale geschiedenis als sneeuw voor de zon. 

De premier van Curaçao heeft deze week echter een dikke streep getrokken door één van de pijlers van onze samenleving: de ouderen. En dan bedoel ik iedereen die opa of oma is of het zou kunnen zijn.

Ouderen staan buitenspel. Ga onder een boom zitten en waag het niet om actief te participeren in de economie van het eiland. Je bent oud!

Wat wil het geval?

De nieuwe waakhond voor goed bestuur, de SBTNO, heeft bij de benoeming van een directeur voor overheidsbedrijf Curoil een prachtige kandidaat naar voren geschoven. De 62-jarige Arubaan Victor Marval bleek de beste kandidaat om het noodlijdende oliedistributiebedrijf van de ondergang te redden. Hij voldoet helemaal aan het door Gerrit Schotte opgestelde profiel en heeft jarenlange ervaring. Kortom: nemen die man!

Hij heeft echter twee dingen tegen. Zaken die niet in het functieprofiel zijn vermeld: hij zit vlak voor zijn pensioen en hij is niet van ons. Geen landskind, maar een buitenlander.

Hè jakkie. Is dat even een tegenvaller. Want voor Gerrit Schotte staat het blijkbaar buiten kijf dat oudere mensen, vlak voor pensioen niet meer kunnen werken en buitenlanders al helemaal niet. En Arubanen, tot 1986 nog landgenoten, zijn definitief buitenlander in 2012.

Nog erger wordt het als Gerrit Schotte zegt dat het overheidsbeleid is om gepensioneerden niet in dienst te nemen, ook niet als ze die leeftijd naderen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar vanaf je 55e begint dat 'naderen' angstvallig dichtbij te komen. Mocht je een baan willen of van baan willen wisselen, ik zou het niet doen. Je krijgt op die leeftijd nog geen pensioen, maar werken mag ook niet meer van Gerrit Schotte.

En als je buitenlander bent, hebben we niet alleen de LTU, de 80/20 regeling, maar ook de algemene maatregel dat de overheid zal discrimineren. Liever een slechtere kandidaat van 'ons eigen volk', dan een betere kandidaat uit 'ons voormalig eigen volk' is het devies.

Nog even en dan gaat Gerrit Schotte Nederland eigenhandig opdragen de Wet op het Personenverkeer nu eindelijk eens in te voeren. Nederland kan tenslotte niet achterblijven bij Curaçao als het aankomt op discriminatie.

Het is te hopen dat Victor Marval naar de rechter stapt. Want ook ik zal de 60 ooit naderen, net als u.

Populaire posts