Godett is pure vaderlandsliefde


De week van de vaderlandsliefde breekt aan. Het kabinet Schotte dreigt in haar passie om het land te redden ten onder te gaan. Spil in deze crisis is de partido MAN. Deze partij is zo verknocht aan het redden van het land, dat zelfs partijgoeroe‘s als Eugene Cleopa (he is the MAN) een stap opzij moeten zetten. De partij gaat voor het individu. Charles Cooper kon het gisteren in de Morgenster niet vaak genoeg zeggen.

Waar hoor je na de val van de Muur in 1989 nog echte socialistische retoriek? In Curacao! Partijdiscipline van het eerste uur. Je hebt het individu, de partij en ten slotte het land. En je dient in omgekeerde volgorde.

Dienen
Dat dienen komt na het ingrijpen door de Rijksministerraad wel in een raar daglicht te komen. Want je zou kunnen beredeneren dat na het eerste rijtje, individu-partij-land, er dus nog een vierde entiteit aan moet worden toegevoegd: het koninkrijk.

Het klink wat absurd, ik geef het toe. Zelfs in Nederland weten ze niet wat het koninkrijk is. Daar wordt ons staatsverband jaarlijks op 30 april gereduceerd tot een vrijmarkt. Absurd of niet, toch moet er gediend worden de komende maanden. En je zou juist van de MAN zeggen dat ze daar niet aan willen. Sterker: zelfs een Pueblo Soberano zou zijn kossie aan Fikkie moeten geven. Hoe kun je als partij nog geloofwaardige politiek bedrijven als je nog maar een partij kan dienen? Het Koninkrijk der Nederlanden!

En zo staat de hele politieke constellatie op zijn kop. Degene die willen dienen, staan langs de kant. En degene die van zijn levensdagen nooit zal dienen, zit nog steeds in het pluche! Kun je het geloven? Ik niet hoor.

Spiegel
De enige die het echt begrijpt is Eugene Cleopa. Met een beroep op het individu, houdt de dissident van de MAN ons allemaal een spiegel voor: onder deze omstandigheden kan ik niet dienen!

En weet je wat nou zo leuk is. Eugene is niet de enige die het licht heeft gezien. Ook Anthony Godett heeft als geen ander begrepen dat het nu tijd is om het Koninkrijk te dienen. Plaats nemen in dit kabinet is pas echte vaderlandsliefde!

Vaderlandsliefde
Helemaal als je weet dat de twee enige drijfveren voor een gemiddelde politicus op Curacao zijn: geld binnenhalen en verdelen, en baantjes kunnen verdelen. De aanwijzing vanuit Den Haag heeft nou juist een streep gezet door deze Toys van de Politiek. Als Godett, ja juist Godett, dit kabinet gaat redden, dan weten we het zeker: om het geld en de poppetjes is het hem niet te doen. dat kan namelijk niet meer. Godett wil het land echt redden! Wow, wat een vaderlandsliefde!

Nu nog hopen dat het parlement de laatste ontwikkelingen genoeg redenen vindt om weer eens te vergaderen. Hen kun je helaas weinig vaderlandsliefde toedichten.





Populaire posts