Wiels wordt vrijdag opnieuw bij de neus genomen

Curacao staat op het punt om een aanwijzing te krijgen van Nederland om haar begroting op orde te krijgen. Daar gaapt nu een gat van 75 miljoen euro. een gat dat onacceptabel is voor Nederland. Nog geen twee jaar geleden heeft het moederland voor twee miljard aan schulden gesaneerd in het staatkundig proces. Daarbij verkreeg Curacao autonomie. 

Het gat in de begroting is ontstaan omdat de regering van Gerrit Schotte een groot aantal inkomsten ziet, daar waar het College financieel toezicht (Cft) die inkomsten niet ziet. En het CFT heeft er geen vertrouwen in dat die inkomsten er ooit komen. Zo ook met de bezuinigingen: er is geen vertrouwen dat de geplande bezuinigingen in het onderwijs en de gezondheidszorg goed worden uitgevoerd.

Ook vindt het CFT dat het creatieve boekhouden van Curacao niet door de beugel kan. Zo heeft Schotte overheidsbedrijf UTS (de KPN van Curacao) opgedragen geld te gaan lenen, waarmee hij zijn begrotingsgaten kan dichten.

Net woord
Een aanwijzing is een net woord voor ‘ingrijpen’. Voor Nederlanders is er waarschiijnlijk geen verschil in de betekenis van deze twee woorden, maar op Curaçao zijn het synoniemen. Daar snappen ze heel goed dat er geen verschil is.

‘Ingrijpen’ ligt gevoelig als je net autonoom bent geworden. Het vloekt ook met elkaar. Maar net als met de manier waarop mensen zich kunnen kleden, kunnen deze twee woorden ook prima naast elkaar bestaan. De oppositie spreekt er schande van, maar is zelf verantwoordelijk voor deze 'onmogelijke' combinatie.

Ze wijst de huidige regering aan als schuldige; zij is verantwoordelijk voor slecht financieel beleid en beheer en dus is ingrijpen ‘eigen schuld dikke bult’.

Verstandshuwelijk
Het verstandshuwelijk van premier Gerrit Schotte, met de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano als partner, accepteert onder geen beding een 'ingrijpen' van Nederland. PS-leider Helmin Wiels heeft zelfs een revolutie aangekondigd, mocht de Rijksministerraad vrijdag daadwerkelijk besluiten om met een aanwijzing te komen.

Wordt de soep zo heet gegeten? Gaat Nederland ingrijpen aanstaande vrijdag?

Bilateraal
De drie premiers uit het Caribische deel van het Koninkrijk (ze komen allemaal) zijn niet alleen uitgenodigd voor de zeer beladen Rijksministerraad op vrijdag, maar ook voor een diner met collega Mark Rutte (VVD), donderdagavond op het Catshuis.

Schotte meldde gisteravond ook een ‘bilateraal van een uur’ te hebben met Rutte. Daarnaast heeft het Sint Maartenhuis voor na de Rijksministerraad, vrijdagmiddag, de delegaties uitgenodigd voor een gezellig samenzijn.

Mooie tekst
Er zullen dus waarschijnlijk harde woorden vallen in deze voorbereidende gesprekjes en borreltjes. Woorden die er voor moeten zorgen dat er een mooie tekst rolt uit de Rijksministerraad. Woorden die acceptabel zijn voor alle stakeholders.

Schotte heeft ervaring met dit spelletje. Dat heeft hij geleerd, omdat hij in een verstandshuwelijk met Helmin Wiels is gestapt. De vraag is of Helmin Wiels - na vrijdag - begrijpt dat hij door Schotte opnieuw bij de neus is genomen.

Antillencorrespondent Dick Drayer in gesprek met Radio 5 presentator Funda Müjde (4'27")

Populaire posts