Wit gekleurde sinten en bont gekleurde pieten op Curaçao

De goedheiligman doet vandaag niet alleen Nederland aan.... Zo'n kleine 9000 kilometer verderop in Curaçao wachten kinderen met smart op de goedheiligman. In Nederland is er nogal wat kritiek op Zwarte Piet; hij zou teveel op een slaafje van de Sint lijken. Op Curaçao speelt die discussie - althans zo lijkt het - vooral af op politiek niveau. Dit jaar zijn de partijen nog druk bezig met hun kabinetsformatie, het is daarom angstvallig stil gebleven rond de discussie over zwarte piet = racisime.

De mensen op straat lijken zich niet zoveel aan te trekken van dat debat. Sinterklaas wordt massaal gevierd op Curaçao en de rol van zwarte piet is daarbij onmisbaar. De commercie richt zich hier weliswaar vooral op Kerst, maar sinterklaas krijgt elk jaar weer een beetje meer aandacht.

Toch is het elk jaar spannend of Sinterklaas wel komt. De overheid betaalt een deel van de intocht uit een subsidiepotje. En daarvan hebben we er niet meer zoveel op Curaçao.

De link die in Nederland gelegd wordt met het slavernijverleden lijkt op Curaçao niet aan de orde. Zowel Sint als Piet worden hier nog echt in een rollenspel opgevoerd, waarbij Sint spierwit en Zwarte Piet pikzwart wordt geschminkt. Dat ziet er nogal clownesk uit, maar geen van beide heeft daardoor een echte huidskleur.

Wat opviel dit jaar, en dat heeft te maken met de discussie over zwarte piet: bij de intocht waren er niet alleen zwarte pieten, maar ook veel bont gekleurde pieten, in alle kleuren van de regenboog. Daarmee haal je de angel wel uit de discussie.....

Dick Drayer op bezoek bij de Sintcentrale en Fleur de Marie (5'58")

Populaire posts