Gezondheid Chavez zorg in de regio


CARACAS - De tanende gezondheid van Hugo Chávez haalt op dit moment de headlines over de hele wereld. Vrijdagmiddag meldde de Venezolaanse staatstelevisie dat de leider ernstige problemen heeft met zijn ademhaling. De Venezolaanse overheid is uiterst spaarzaam met mededelingen over Chavez; vandaar dat er druk wordt gespeculeerd: hij zou in een coma liggen, en helemaal niet meer zelfstandig kunnen ademen. Chavez is in ieder geval al drie weken niet in het openbaar gezien of gehoord, wat duidt op de ernst van de situatie.

Veel kleine Caribische staten houden hun hart vast. Venezuela subsidieert olieleveranties aan achttien landen in de regio, inclusief Jamaica en Cuba, maar ook Suriname. Deze landen zijn bang dat als Chavez verdwijnt, ook deze subsidie gaat verdwijnen. Chavez is de bedenker van dit project, dat Petrocaribe heet. Daarmee kunnen landen in de regio op krediet olie van Venezuela kopen. Ze doen een kleine aanbetaling van 5% en mogen de rest afbetalen in 25 jaar tegen 1 procent rente.

Voor veel kwakkelende economieën in de regio zal het eventueel wegvallen van dit systeem een enorme impact hebben. Voor Curaçao is er geen direct gevaar. Het land is geen onderdeel van Petrocaribe. En dat is bewust, want de Antilliaanse eilanden willen niet afhankelijk zijn van Venezuela. Maar een eventueel overlijden van Chavez kan – zoals gezegd – wel invloed hebben op de stabiliteit op verschillende eilanden om ons heen. Dus ook hier wordt angstvallig gekeken naar de gezondheidstoestand van de president.

De Venezolaanse oppositie ruikt haar kans. Chavez moet op 10 januari worden beëdigd voor zijn nieuwe termijn van 6 jaar, nadat hij in oktober de verkiezingen won. Als dat niet lukt, dan moeten er binnen een maand weer verkiezingen worden gehouden. En zonder Chavez liggen er kansen voor de oppositie. Die heeft de regering dan ook opgeroepen om openhartiger te zijn over de gezondheidstoestand van de president; zodat iedereen weet waar-ie aan toe is.

De kans dat Chávez beschikbaar is voor zijn inauguratie op 10 januari wordt steeds kleiner; en Chavez heeft dit scenario aan zien komen. Vlak voor zijn operatie in december wees hij een opvolger aan. Voor het eerst! Zijn naam is Nicolás Maduro, een voormalige buschauffeur uit Caracas en de huidige vicepresident. Maar er aast nog een man op de baan van Chavez. Zijn naam is Diosdad Cabello, de huidige voorzitter van het parlement. Als Chavez niet kan worden beëdigd op de 10e, dan neemt hij het stokje over tot aan de verkiezingen.

Voor de oppositie zal gewezen presidentskandidaat Enrique Capriles Radonski, de huidige gouverneur van de deelstaat Miranda dan meedoen. Hij is afstammeling van de Capriles familie uit Curaçao. Maar, nu lopen we wel iets vooruit op de zaken. Eerst maar zien wat er op 10 januari gebeurt.

NTR-presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (2'58")

Populaire posts