Media Curaçao weten dat moord Wiels is opgelost

De in beslag genomen auto. Ooggetuigen hadden het op de dag van de moord over een goudkleurige Kia Picanto

WILLEMSTAD – De lugubere vondst op 4 juni van een in stukken gehakt lichaam aan de Noordkust van Curaçao is mogelijk van een man die betrokken is bij de moord op Helmin Wiels. Dat meldt de Vigilante, een lokale krant op het eiland die doorgaans goede bronnen heeft bij de politie.

Maar het Openbaar Ministerie van Curaçao wil de conclusie van de lokale krant niet bevestigen: “wij doen geen enkele mededeling naar aanleiding van berichten uit de media”, zegt Reginald Huggins, woordvoerder van het onderzoeksteam.
De laatste keer dat dit onderzoeksteam een verklaring aflegde, was tijdens een gezamenlijke persconferentie van Politie, OM en het Nederlandse Recherche Samenwerkingsteam (RST). Dat was op vrijdag 10 mei, vijf dagen na de moord op Wiels. Tot nog toe heeft de politie geen enkele officiële mededeling gedaan over de voortgang van het onderzoek, waardoor er op Curaçao druk gespeculeerd wordt over de toedracht van de moord op de bekende politicus.
Er is de afgelopen maand veel gebeurd dat verband houdt met de zaak Wiels. Die conclusie trekt althans de Vigilante, en andere media volgen daarin voorzichtig. Een van de redenen is de betrokkenheid van de RST en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij een aantal huiszoekingen en arrestaties.
Verdwijning
Wiels wordt op zondag 5 mei op het strand bij Marie Pampoen doodgeschoten. De twee daders, een schutter en een chauffeur, vluchten weg in een goudkleurige Kia Picanto. De auto wordt op 16 mei gespot in het noorden van Willemstad, aangehouden en in beslag genomen. Het blijkt om een huurauto te gaan; de chauffeur heeft niets te maken met de moord.
Op dezelfde dag verdwijnt de op Curaçao geboren dertigjarige Raul Jacinto Martinez uit Koraal Specht. Zijn bijnaam is ‘Bolle’. Een week later, op 23 mei, plaatst de politie een oproep in de media. Dat is drie dagen nadat er een auto gevonden is in de zoutpannen bij Vaerssenbaai. Op de achterbank van die auto vindt de politie zoveel bloed dat het ontbrekende slachtoffer moet zijn overleden.
Huiszoekingen
Vijf dagen lang speuren politie en RST in de omgeving van de zoutpannen naar sporen van een mogelijk lichaam, maar tevergeefs. Op 31 mei doet de politie, wederom met de RST een inval in het huis van Martinez. Twee weken later, op 11 juni, volgt er nogmaals een huiszoeking in Koraal Specht, maar dan in het huis van de overbuurjongen van Martinez, Luigi Lorenzo F. Zijn bijnaam is ‘Pretu’. Beiden zijn lid van dezelfde bende in Koraal Specht.
Raul Jacinto Martinez uit Koraal Specht
‘Monster’De politie is met speciale apparatuur op zoek naar bloedsporen van Martinez in de garage van ‘Pretu’. Er volgen geen arrestaties, sterker: Pretu wordt al enige tijd vermist. De politie doet ook geen mededelingen, maar de media linken beide huiszoekingen aan het lichaam dat op 4 juni aan de Noordkust werd gevonden, het vermoedelijke lichaam van Martinez. Hij zou de goudkleurige Kia Picanto gehuurd hebben en de chauffeur zijn van de vluchtauto, die gebruikt werd bij de moord op Helmin Wiels.
Op 16 mei gebeurt er nog iets, dat de aandacht trekt in de lokale media. Ook de Nederlandse media berichten daarover. Op een parkeerplaats langs de A6 ter hoogte van Zeewolde worden twee mannen aangehouden. Zij zouden een moordaanslag hebben beraamd op een Curaçaoënaar uit Rotterdam. Beiden mannen zijn een dag daarvoor, op 15 mei vanuit Curaçao via Duitsland naar Nederland gekomen. Maar op zaterdag 18 mei laat de rechter-commissaris in Nederland de twee weer vrij, omdat er onvoldoende bewijs is om ze langer vast te houden. Wellicht dat met de actie van justitie wel een mogelijke liquidatie voorkomen is.
Maandag 20 mei neemt een van de vrijgelaten mannen het vliegtuig terug naar Willemstad. De politie staat hem op de luchthaven Hato aan de slurf op te wachten; hij wordt direct aangehouden. De politie deelt mee dat de man wordt verdacht van een moordzaak uit 2012. Lokale media weten zijn bijnaam, ‘Monster’. Lid van dezelfde bende als Martinez en ‘Pretu’, de bende van Koraal Specht.

De kranten speculeren dat deze man de mogelijke dader is van de moord op Helmin Wiels; hij zou hetzelfde lot moeten ondergaan als Martinez, de chauffeur van de vluchtauto. Het geheel wordt nog curieuzer als blijkt dat interne bronnen in de Bon Futuro gevangenis melden dat ‘Monster’ niet in die gevangenis wordt bewaakt; daar zou de overheid zijn veiligheid niet kunnen garanderen.
Opdrachtgever
En dat zou volgens dezelfde media te maken hebben met de zoektocht naar de opdrachtgever. De moord op Helmin Wiels mag volgens de media dan wel zijn opgelost, de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: wie gaf opdracht aan ‘Monster’ en Martinez?
Want dat Wiels in opdracht is vermoord, lijkt voor iedereen een ‘vaststaand feit’. Maar ook dat wil de politie niet bevestigen…..