Gearresteerde vrouw in zaak Wiels was jarig op 5 mei

WILLEMSTAD - De moord op de Curacaose politicus Herman Wiels van begin mei heeft afgelopen weekend geleid tot de arrestatie van een vrouw. Maar of zij verdachte is van de moord, of wat haar betrokkenheid zou zijn, is niet bekend gemaakt. De Telegraaf schrijft vandaag dat de moord een politiek complot is geweest.

Het gaat om een 43 jarige vrouw met de initialen M.A.B. Haar echte naam is Monica Bergonje. De politie wil niets kwijt over deze vrouw. Via haar Facebookprofiel is bekend dat ze in de autohandel of -verkoop zit en dat ze in Venlo op de Mavo heeft gezeten.
Onder collegajournalisten wordt gezegd dat zij heel veel gebeld heeft op de dag van de moord op Helmin Wiels. Nou is dat misschien niet zo gek want Monica is jarig die dag, 5 mei.

Dit is niet de eerste arrestatie in deze zaak. Eerder al werd er een 26-jarige man aangehouden met de bijnaam ‘Pretu’, in Zoetermeer. Pretu wordt door Justitie verdacht van de moord op Raul Martinez, ook wel bekend onder de naam 'Bolle'. Bolle werd eind mei verminkt en dood aangetroffen aan de noordkust van Curaçao. Volgens de politie is hij de chauffeur van de vluchtauto die gebruikt is tijdens de liquidatie van Wiels op het strand van Marie Pampoen.

Monica Bergonje, die dit weekend werd aangehouden zou gelinkt zijn aan die Pretu. Althans dat schrijft de Telegraaf. Die krant schrijft ook dat er sprake is van een politiek complot. En er wordt gesuggereerd dat ex-premier Gerrit Schotte mogelijk betrokken is bij de moord. Het is een conclusie die mensen bij de Telegraaf trekken op basis van eigen onderzoek en haar contacten met een lokale bloed- en spermakrant, die goede bronnen hebben binnen het politiekorps van Curaçao. Maar het is wel zeer zachte informatie…

Harder is de bewezen relatie tussen Francesco Corallo van de Siciliaanse maffia en Gerrit Schotte. Die heeft tijdens zijn premierschap geprobeerd om iemand van die clan in de RvT van de Centrale Bank te krijgen. Fransesco Corallo is onderdeel van de Atlantis Casino groep, die op St. Maarten en Curaçao actief is.

John van den Heuvel van de Telegraaf hecht veel waarde aan de verklaring van de vriendin van Wiels (Betty Da Fonte), vlak na de moord, waarin een link wordt gelegd tussen de moord en de lokale politiek. Betty heeft gezegd tegen John dat Wiels door een partijgenoot naar het strand was gelokt, waar-ie even later vermoord werd. Die partijgenoot is de ex-minister van Justitie, Elmer Wilsoe.

En Wilsoe is de man die als minister heeft geprobeerd bevroren tegoeden van loterijbaas Dos Santos los te peuteren in de Verenigde Staten via een brief aan Hillary Clinton. Dos Santos op zijn beurt wordt hier op Curaçao gezien als maffia en is – dat weten we wel – de grote financierder van Schotte’s MFK-partij.

De huidige premier, Asjes zou ook volgens de Telegraaf ook verhoord zijn. Maar dat is niet bevestigd. Asjes heeft wel vanaf het begin geroepen dat Wiels vermoord is door de maffia; vanwege zijn anti-corruptiestrijd. Maar deze bekentenis heeft nooit geleid tot een politieverhoor. Het lijkt daarom te vroeg om de ontknoping van deze zaak nu al te veronderstellen.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'38")

Populaire posts