Laatste veteraan USS Erie overleden

Donald V. Leetch (1921-2014) herdacht op de plek waar zijn USS Erie na een Duitse torpede-aanval verging - Foto: Dick Drayer
Donald V. Leetch (1921-2014) herdacht op de plek waar de USS Erie na een Duitse torpedo-aanval op de kust van Curaçao voer - foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - De laatste overlevende Amerikaanse militair aan boord van de USS Erie is begin deze maand overleden. Donald V. Leetch was marconist op het oorlogsschip, dat op 12 november 1942 door een Duitse onderzeeboot werd getorpedeerd.

Het schip liep bij het Marriott-hotel brandend aan land. Zes Amerikaanse officieren en één marinier verloren hun leven bij deze aanval.

Een reportage van Dick Drayer (klik om te luisteren)

Curaçao en Aruba draaiden overuren in de productie van brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. De USS Erie, destijds een redelijk nieuw Amerikaans oorlogschip met 180 man aan boord, voegde zich net buiten de haven van Willemstad op Curaçao bij een konvooi, dat op weg was naar Guantánamo Bay in Cuba. Het was 17.33 uur en de klap van de explosie, veroorzaakt door de torpedo afkomstig van de Duitse torpedo U-163, was enorm.

Monument
Op de plaats waar de kapitein de USS Erie in 1942 op het rif zette, werd gisteren in aanwezigheid van de Amerikaanse consult James Moore een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Allan van der Ree van de stichting Battle-Station Blaauw, Force Curaçao 1942 maakt zich sterk voor een permanent monument op die plek. Het monument ligt klaar bij de Marinebasis Parera, maar kan daar pas weg als de overheid vergunning verleend voor plaatsing op Koredor.
USS Erie na de aanval bij het strand van Marriott
USS Erie na de aanval bij het strand van Marriott