'Monster' bekent doodschieten Wiels

Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank
Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank
WILLEMSTAD – De man die op 5 mei Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels doodschoot, Elvis Kuwas, alias ‘Monster’ heeft een volledige bekentenis afgelegd. Ook zou hij spijt hebben betuigd.
Dat werd duidelijk tijdens de tweede regiezitting, die vandaag plaatsvond. Daarnaast heeft hij een verklaring afgelegd over de rol van de andere vijf verdachten in de moordzaak, waarvan er inmiddels twee zijn overleden.


De vermoedelijke chauffeur, Raul Martinez alias Bolle, werd op 17 mei doodgeschoten en in zee gedumpt en Luigi 'Pretu' Florentina pleegde op 7 september zelfmoord in zijn cel.

Termijnen
De regiezitting was nodig omdat de verschillende termijnen voor voorlopige hechtenis van drie van de vier verdachten vrijdag verlopen. De rechter oordeelde in alle gevallen dat zij vast moeten blijven zitten. Door de bekennende verklaring van Kuwas en de betrokkenheid van andere verdachten zijn er volgens de rechter voldoende ernstige bezwaren om de hechtenis te verlengen.

Officier van Justitie Gert Rip gaf bovendien aan meer tijd nodig te hebben om het onderzoek af te kunnen ronden. Er moeten nog getuigen worden gehoord en de verklaring van Kuwas moet nog op belangrijke aspecten worden gecontroleerd.

De verdediging nam het onderzoek van OM en RST, het Nederlandse recherchebijstandsteam op de korrel. Volgens hen zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moeten worden verklaard, omdat zij koste wat het kost koppen wil zien rollen en de verklaring van Kuwas heeft afgedwongen in een periode dat hij zonder advocaat zat.

Inhoudelijke zitting
De rechter wilde daar zijn handen niet aan branden. Hij verwerpt het betoog van de verdediging niet, maar vindt dat er meer onderzoek moet komen om daarin een beslissing te kunnen nemen. Dat zal nu pas worden behandeld tijdens de inhoudelijke zitting in augustus. Die was eerst in mei, maar die wordt nu verplaatst naar vier augustus. Justitie zal dan vijf dagen uittrekken om de zaak de behandelen.

De familie van Helmin Wiels heeft bij monde van broer Aubert verklaard dat de mogelijke spijtverklaring een stap in de goede richting is. Ook is zij blij dat de rechter meer tijd gunt aan het onderzoeksteam. "Het is van belang dat de waarheid boventafel komt. Met een verlenging komt er bovendien wellicht zicht op de opdrachtgever, waarmee ook deze zaak is gediend", aldus Aubert Wiels.