Moordzaak Wiels voor de rechter

Helmin Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten

Helmin Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschotenANP

In Willemstad staan vandaag vier verdachten terecht in verband met de moord op de Curaçaose politicus Helmin Magnus Wiels. Het 'mega-proces', zoals dat genoemd wordt op Curaçao, is in de zwaarbeveiligde rechtbank van het Gemeenschappelijk Hof aan het Wilhelminaplein.
Een deel van de binnenstad, waar de rechtbank ligt, is afgesloten voor het publiek; er gelden strenge toegangsseisen: alleen familie van daders en slachtoffers en pers mogen naar binnen.

Verdachten dood

Voor deze maatregelen is alle aanleiding. Het Korps Politie Curaçao en het Nederlandse Recherche Samenwerkingsteam RST zijn onder leiding van het Openbaar Ministerie voortvarend te werk gegaan. Maar dat kon niet verhinderen dat er onder de zes verdachten al twee doden zijn gevallen.
Eerst werd de bestuurder van de vluchtauto, Raul 'Bolle' Martinez, in stukjes teruggevonden aan de noordkant van het eiland. Later werd de vermoedelijke dader van die moord, Luigi 'Pretu' Fiorentina, in een politiecel in Barber dood gevonden. De officiële lezing is dat hij zelfmoord pleegde. Beiden zijn lid van de bende No Limit Soldiers (NLS) uit de wijk Koraal Specht.

Liquidaties

Die naam kwam deze maand ook al in het nieuws door een opzienbarende liquidatie op de internationale luchthaven Hato. Leden van de NLS werden onder vuur genomen toen zij de aankomsthal uitliepen. Verschillende omstanders werden ook geraakt. Dit jaar zijn er al achttien mensen op Curaçao om het leven gebracht. Vorig jaar bedroeg het aantal moordslachtoffers over het hele jaar 21.
De vier mannen die deze week terechtstaan zijn Elvis Monster Kuwas (37). Hij zou hebben toegegeven Wiels te hebben vermoord. Dangelo D. (27) en Carlos P. (32). worden verdacht hand- en spandiensten bij de moord te hebben verricht; zij ontkennen betrokkenheid. Burney 'Nini' Fonseca (43) zou het logistieke brein zijn achter de moord en de opdracht voor de moord te hebben ontvangen. Ook hij ontkent, maar schutter Elvis K. zou een belastende verklaring hebben afgelegd.

Marie Pampoen

Het onderzoek naar de opdrachtgever is nog in volle gang. Afgelopen maand werd ex-minister George Jamaloodin aangehouden. Een andere verdachte is oud-minister van Onderwijs Carlos Monk. De politie arresteerde ook gokbaas Robbie dos Santos, de halfbroer van Jamaloodin en partijfinancierder van Schotte's MFK. Hij is inmiddels weer vrijgelaten.
Helmin Magno Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord op het strand van Marie Pampoen. Hij was de leider van de grootste politieke partij op het eiland, Pueblo Soberano.