Voetballers schieten niet alleen met ballen


Luidjino Hoyer
Voetbalclub Centro Dominguito lijkt steeds vaker een bindend middel te zijn tussen jongens die het criminele pad opgaan. En nu bemoeit de No Limit Soldiers uit Koraal Specht zich er volgens het OM ook nog mee. Er wordt hier - en in Nederland - blijkbaar niet alleen met ballen geschoten.

Donderdagochtend vroeg viel een arrestatieteam onder leiding van de Dienst Georganiseerde Criminaliteit (DGC) een huis binnen op de kaya Curtisa in Noord Zapateer. De inval was een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie, die een man met initialen J.P.A. zoekt in verband met een dodelijk gewelddadige overval in Nederland.

Of de man een voetballer is, weet ik niet, maar het huis waar hij verbleef is wel van een voetballer: Luidjino Hoyer, de man die in oktober 2013 met een winnend doelpunt Centro Dominguito opnieuw kampioen maakte en in januari gekroond werd tot voetballer van het jaar. Laat Luidjino nu ook betrokken zijn bij de moordaanslag in de zaak Borrebach.

Politieonderzoek na moord op Borrebach
Borrebach
Op 5 maart wordt Guillermo Borrebach (25) ‘s nachts doodgeschoten op een parkeerplaats in Saliña.
Als de selectie van Dominguito twee weken later op het punt staat om te vertrekken naar een toernooi in Puerto Rico, worden zowel Hoyer als ploegmaat en vermeend NLS-er Dennis ‘Payo’ Niles op het vliegveld gearresteerd. ‘Payo’ zou in Saliña geschoten hebben.

Twee weken na de arrestatie worden twee auto’s in Niles’ tuin in brand gestoken. De brandweer weet te voorkomen dat zijn huis ook in vlammen opgaat. Op 24 oktober eist het OM 15 jaar celstraf tegen hem. Verschillende getuigen hebben ook Luidjino gezien in Saliña en herkend als de man die een vuistvuurwapen in zijn hand had, waarmee hij Borrebach voor het schieten in het gezicht zou hebben geslagen. Maar de rechter-commissaris heeft hem in vrijheid gesteld en het OM ziet hem niet meer als verdachte.


Benchi Leon
Benchi Leon
En dan is er Centro-middenvelder Curtly ‘Pito’ Marcelina (23). Die zit in een rode Kia Rio met de net uit de jeugdgevangenis ontsnapte Adriaan Pietersz (15). Ze krijgen in juli 2013 op de Sta. Rosaweg bijna een ongeluk met de 87-jarige ‘Benchi’ Leon, de oudste paardenruiter op het eiland. Als hij door wil rijden, trekken ze hem uit de auto en schoppen ze op hem in. Leon overleeft de mishandeling ternauwernood, maar houdt blijvend letsel over aan zijn ontmoeting met de voetballers van Centro Dominguito, de club waar toevallig ook kleinzoon Dimitri Leon voetbalt.

‘Pito’ is een draaideur crimineel. In 2009 is hij veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk vanwege een gewelddadige overval. In 2011 kwam hij voorwaardelijk vrij. De rechter veroordeelt hem voor de mishandeling tot acht jaar gevangenisstraf.


Dan werd onlangs de talentvolle voetballer Shayron Bernardus veroordeeld tot 15 maanden celstraf. De middenvelder van Centro Social Deportivo Barber gaf toe dat hij ruim 600 gram drugs wilde smokkelen, toen hij op in september op Hato werd aangehouden. De voetballer zegt dat hij drugs smokkelde om zijn familie te onderhouden. Daar had de rechter geen boodschap aan, want het was al de derde keer dat hij gepakt werd voor drugs. 

Scheidsrechters
Dimitri Leon, kleinzoon van Benchi (l)
Op 3 mei 2013 loopt een wedstrijd tegen Jong Holland helemaal uit de klauwen: een massale vechtpartij waarbij zelfs toeschouwers betrokken raken. Vijf spelers krijgen een jaar tot anderhalf jaar schorsingen, anderen krijgen schorsingen tot 10 wedstrijden. Negen veldspelers en een assistent-coach moeten voor lange tijd toekijken. Dominguito wordt met z'n B-team desondanks kampioen, terwijl de spelers onder hun wedtrijdtenue een t-shirt dragen met de tekst ‘Ze kunnen ons niet kapotmaken’.Centro Dominguito heeft in het openbaar nooit gereageerd op de beschuldigingen en veroordelingen van de eigen spelers. De club wordt gewoon elk jaar kampioen. Geschorste spelers worden gewoon opgesteld, fluistert een scheidsrechter mij in het oor. 'Wedstrijdformulieren aangepast. Niemand durft iets te zeggen. Kampioen Centro Dominguito geldt in 2014 opnieuw als topfavoriet.

Populaire posts