Feestvierder Dia di Rincon houden vast aan 30 april

1 mei 2015
Het Koningspaar wordt verwelkomt in Rincon | Foto Dick Drayer
Het Koningspaar wordt welkom geheten in Rincon | Foto Dick Drayer
RINCON - Bonaire vierde gisteren, 30 april Dia di Rincon. Een cultureel en folkloristisch feest, waarin het tweede en kleinste stadje van Bonaire, Rincon,  laat zien dat het groter is dan ‘Playa’, zoals die andere stad, Kralendijk, in de volksmond heet.

Dit jaar heeft het traditionele feest een speciaal tintje. Willem Alexander en Máxima zijn op bezoek. Hun komst is mogelijk omdat Koningsdag vanaf dit jaar op 27 april valt en het koningspaar op de oude Koninginnedag dus ‘vrij’ heeft. Dat geldt niet voor de werkende inwoners van Bonaire. De verandering van datum betekent voor hen dat hun vrije dag op Koningsdag valt en er op 30 april gewoon gewerkt moet worden.


Voor de ambtenaren wilde minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties nog wel een oogje dichtknijpen, maar het bedrijfsleven moest het probleem zelf maar oplossen. Het lokale bestuur bedacht een ruil met Koninkrijksdag op 15 december, maar die dag is geen officiële dag.
Willem Alexander maakt kennis met de Bonairiaanse lekkernijen
Willem Alexander maakt kennis met de Bonairiaanse lekkernijen | Foto: Dick Drayer
Plasterk, die in het kielzog van het koningspaar meereisde naar de West, werd gevraagd om een oplossing, maar daar gaat hij niet over. Wel zal hij elk serieus voorstel vanuit Bonaire ondersteunen. Dan kan het volgend jaar zo maar zijn, dat de 27e april weer terugverhuisd naar 30 april. En heeft het Koninkrijk der Nederlanden twee koningsdagen.

Roes
Want voor de Bonairianen is die andere optie, Dia di Rincon verplaatsen naar 27 april, niet bespreekbaar. En dat heeft te maken met 1 mei, ook een officiële vrije dag in de Cariben. Of zoals één van de feestvierders uitlegt: "Dan slapen we onze roes uit."