Intelligence en vrouwen aan boord


De Zr. Ms. de Bruinvis voor de kust van Curaçao
De Zr. Ms. de Bruinvis voor de kust van Curaçao | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Afgelopen week oefenden de Zr.Ms. Bruinvis in de Curaçaose wateren met de special forces van de Koninklijke Marine.  Deze boot is één van de vier Nederlandse onderzeeboten die zijn gespecialiseerd in het verzamelen van strategische en tactische inlichtingen.


Volgens commandant Pieterbas Peters heeft de Bruinvis voldoende bemanning aan boord om alles wat aan intelligence wordt binnengehaald te verwerken. Defensie doet geen mededelingen over de aard van de inlichtingen die verzameld worden.

In Navo-verband speelt Nederland een belangrijke rol met de onderzeeboten. Een rol die de Marine graag wil blijven vervullen. De Nederlandse regering heeft onlangs besloten de Onderzeedienst voort te zetten in 2025. Dat is ook het jaar dat de huidige Walrusklasse, waar de Bruinvis onderdeel van is uit de vaart zal worden genomen.

Een van de uitdagingen is de vraag of de nieuwe onderzeeboten ook vrouwen aan boord gaan nemen. De Onderzeebootdienst is het laatste mannenbastion bij Defensie, de oude onderzeeboten zijn er niet op gebouwd.