Talent Bándabou vindt moeizaam weg naar de top


CAS-directeur Hans van Elden begeleidt spelertjes naar het veld | Foto: Dick Drayer
CSA-directeur Hans van Elden begeleidt voetbaltalentjes naar het veld | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Zestig jongetjes van de lichting 2005 en 2006 speelden zich een middag in de kijker bij de Curaçao Soccer Academy (CSA). Ze komen voor het grootste deel uit Bándariba, de oostkant met hoofdstad Willemstad als centrum van het eiland. Spelertjes van Bándabou, de westkant van het eiland, zijn op de vingers van een hand te tellen.

"Van onze huidige selecties zijn er twee spelers van Bándabou naar Nederland vertrokken voor een stage bij FC Utrecht en FC Twente", zegt Hans van Elden. "Dat is veel als je bedenkt dat we maar vier spelers uit Bandabou bij CSA hebben. Er is ongelooflijk veel talent daar, we zouden ze graag willen ontdekken."


Van Elden hoopt dat de talentendag daar in gaat voorzien. "Vroeger meldden clubs zich met talentje bij ons, maar veel talent blijft verborgen. We hebben het idee dat de selectie van spelertjes bij clubs soms om andere dan voetbaltechnische redenen gebeurt."
Thakaidzwa Doran, voormalig voorzitter van de Curaçaose honkbalbond is tegenwoordig werkzaam bij de FDDK, de sportstichting van de overheid. Hij denkt dat de slechte doorstroming van talent symptomatisch is voor de achterstand die Bándabou heeft op Bándariba.
De paar clubs die actief zijn aan de westkant van het eiland hebben volgens hem geen transport, niet genoeg kader en een slechte infrastructuur.
Van de eerste talentendag van CSA hoef je volgens Van Elden nog geen wonderen te verwachten. "We laten acht spelers direct toe tot de academie en we nodigen negen spelers uit voor een stage. In beide categorieën zit na vanmiddag een speler van Bándabou."

Door Dick Drayer