Bewoners Wishi: 'Hoe kan Whiteman ons zo in de steek laten?'


Groen-gele aanslag op huizen en straatmeubilair in de wijk Wishi
Groen-gele aanslag op huizen en straatmeubilair in de wijk Wishi | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - "Hoe kan een arts die gezworen heeft te vechten voor ieder leven, ons zo in de steek laten?" Sissy Dulfer schudt meewarig haar hoofd, als ze hoort dat minister van Volksgezondheid, Ben Whiteman ooit zelf huisarts was in haar wijk  Wishi Marchena. 

Twintig bewoners die daar leven onder de rook van de Isla, praten over de verontrustende vervuiling in hun wijk. De vlammen uit de pijpen op het Isla-terrein beginnen steevast in het weekend en 's avonds na zeven uur. De laatste tijd heeft iedereen last van geïrriteerde luchtwegen, prikkelende en tranende ogen, hoofdpijn en hoest. Sinds enige tijd zit een vreemde, glimmende, neonachtige groene smurrie op al het hekwerk,  de tuinmuren, auto's en balkonbalustrades. Wat dat precies is, weten de bewoners niet.


Groene smurrie
"Het is zo klontje-klaar dat dit nooit goed voor je gezondheid kan zijn", zegt Alex Roose, jarenlang arts in de wijk waar Sisi woont. Chemicus Arjan Linthorst van de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) en ooit nog scheikundeleraar op wat toen nog het Peter Stuyvesant College heette, valt hem bij. "Het gaat hier vermoedelijk om uitstoot van nikkelhoudende, kankerverwekkende verbindingen en vanadium waarvan we weten dat het je DNA aantast."

De verhoging van de concentratie van giftige stoffen die er nu lijkt te zijn, komt waarschijnlijk omdat de Isla zwaardere olie raffineert, waar nog meer nikkel en vanadium in zit. Een filter zou veel van die uitstoot kunnen afvangen, maar de Isla plaatst die niet.

Mensenlevens
Voor de bewoners is het tijd voor actie. Sissy heeft iedereen in haar straat gevraagd zijn gezondheidsklachten op papier te zetten. Met dat pakketje gaat ze naar Whiteman. "Eén ding vergeet hij: hij heeft hier te maken met mensenlevens. We zijn geen dieren, we zijn mensen."