Whiteman: Defensie snapt niet waar bevoegdheden Curaçao liggen

Ben Whiteman op de persconferentie | Foto: Dick Drayer
Ben Whiteman op de persconferentie | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Premier Ben Whiteman van Curaçao snapt niet hoe Defensie denkt eigenhandig meetapparatuur in Julianadorp te kunnen installeren en daarvoor met de GGD in Amsterdam een deal te sluiten.

"Dit kan ik niet serieus nemen. Ik kan me niet voorstellen, echt niet, dat men niet weet waar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden liggen", zegt de bewindsman.

Ben Whiteman in gesprek met Dick Drayer
(klik hier om de audio te beluisteren)

Defensiepersoneel in Julianadorp maakt zich al langer zorgen over de uitstoot van raffinaderij Isla. Volgens hen is er vaak een penetrante stank in de wijk die leidt tot hoofdpijnklachten en ander ongerief. Ook de uitstoot van wit poeder en het voortdurende fakkelen van de raffinaderij is reden tot zorg.

Een eenduidig antwoord over de aard en omvang van de vervuiling bleef uit. Daarop besloot Defensie in 2014 om zelf te gaan meten. Om daarna te bepalen of het personeel mag blijven wonen in Julianadorp.

Whiteman zegt niets tegen meetapparatuur te hebben, maar dan wel binnen het bestaande netwerk van meetstations, die onder gezag van het ministerie van Volksgezondheid wordt beheerd. "Dan verrekenen we daarna wel de kosten", aldus de premier.

Tweede Kamer
Whiteman is ook furieus over de bemoeienissen van de Tweede Kamer met de Isla. "Ik heb bewust niemand naar die hoorzittingen gestuurd." Nederland kent volgens de premier zijn geschiedenis niet. "De Koninklijke Shell was hier. Ze hebben de bodem vervuild en hebben daarna die troep achtergelaten voor een symbolisch bedrag. Dat dien je te erkennen en dan dien je ons uit die problemen te helpen."