Robbie dos Santos opnieuw genoemd door OM in zaak Maximus

Robbie dos Santos
WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) wil de moordenaar van Helmin Wiels horen als getuige in de zaak Maximus. In die zaak doet het OM onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord.
Officier van Justitie, mr. Gert Rip liet tijdens de eerste regiezitting tegen Burney 'Nini' Fonseca weten ook No Limit Soldiers (NLS)-bendelid Michael Leesly te willen horen.

Dick Drayer in gesprek met Guillano Schoop van het OM en advocaat Marije Vaders 
(klik hier om te luisteren)

Fonseca zou opdracht hebben gegeven aan, onder meer, Elvis 'Monster' Kuwas om de politiek leider van Pueblo Soberano, Helmin Wiels, te vermoorden. Kuwas is daarvoor veroordeeld en zit een levenslange gevangenisstraf uit in een Nederlandse gevangenis.

Loterijkoning
Gert Rip meldde tijdens de regiezitting vrijdag dat Leesly een rol heeft gespeeld in de communicatie tussen loterijbaas Robbie dos Santos en Fonseca. Leesly kwam eerder in het nieuws als de brandstichter van de boot van Pretu. De man die onder verdachte omstandigheden omkwam in zijn politiecel in Barber.

Onofficiële bronnen zeggen dat Leesly op de hoogte is van de moordplannen op Wiels en de uitvoerders daarvan binnen de NLS. Hij zou daarna geprobeerd hebben Burney 'Nini' Fonseca af te persen met die kennis.

Saillant detail is dat het OM tijdens de regiezitting opnieuw bevestigt dat loterijkoning Robbie dos Santos gezien wordt als (één van de) opdrachtgever(s) van de moord op Helmin Wiels. Daarmee komt ook George Jamaloodin weer in zicht. Van hem wordt gezegd dat hij bezig is om het eiland te verlaten naar een land waarmee Curaçao geen uitleveringsverdrag heeft.

Mr. Marije Vaders vraagt en krijgt
aanhouding van de zaak | Foto: Dick Drayer
"Beide getuigen zouden moeten worden gehoord, maar niet als verdachten", benadrukt OM-woordvoerder Guillano Schoop. Hij erkent dat die rolverdeling ingewikkeld is en dat zij zichzelf mogelijk kunnen belasten.

Verdaagd
De regiezitting duurde nauwelijks een half uur. Dat had vooral te maken met het feit dat het OM in juli zestien nieuwe onderzoeksordners heeft toegevoegd aan het dossier tegen Fonseca. Zijn raadsvrouwe, mr. Marije Vaders, zegt nog geen mogelijkheid te hebben gehad daarover met haar cliënt te overleggen.

Daarover zijn nu afspraken gemaakt met rechter mr. Paulides. Voortzetting van deze regiezitting is op 7 september.

Populaire posts