Advocate tegen Curaçaose oliereus

Sandra in ’t Veld, advocaat
voor schoon Curaçao
DUURZAME 100 Van de lijst groene doeners en denkers zijn de onderste 25 namen bekend. Een advocate van overzee is een nieuwkomer.

Esther Bijlo/Joop BoumaTrouw 

Sandra in 't Veld bij het Oog op Morgen (klik hier om te luisteren)

Voor het eerst staat een ingezetene uit het land Curaçao in de Duurzame 100: op nummer 92, Sandra in ’t Veld, advocate van de stichting SMOC. De vier letters staan voor Schoon Milieu Op Curaçao. De stichting ageert tegen wat wordt genoemd, ‘het grofste
milieuschandaal in het Koninkrijk der
Nederlanden’, de stinkende, walmende Isla Raffinaderij op het eiland.

Decennialang is er nauwelijks iets gedaan aan de enorme uitstoot van de sterk verouderde oliefabriek, die óók de belangrijkste werkgever is op Curaçao.

Er zijn nogal wat gezondheidsproblemen bij omwonenden van de raffinaderij. Sandra in ’t Veld werkt sinds dertien jaar pro bono voor SMOC. Ze doet alle rechtszaken voor de stichting en dat zijn er nogal wat geweest. In een interview met Trouw, in augustus, zei ze: “In het begin dacht ik, de overheid op Curaçao is gewoon niet goed voorgelicht. Wij zorgen dat er goeie rapporten komen. Dan zullen er vast maatregelen volgen. Die rapporten liggen er nu. De stapel is kniehoog. Maar er gebeurt niets mee.

Dat dit decennialang kan voortduren, vind ik tamelijk onverteerbaar. Ik val steeds weer van mijn stoel, ook nu ik dertien jaar met dit dossier bezig ben. Ik schaam mij dat dit mogelijk is in ons Koninkrijk en die schaamte maakt het mij moeilijk dit naast me neer te leggen.”

Maar, misschien is er nog een – schonere – toekomst voor de Isla. Premier Ben Whiteman maakte vorige maand bekend dat het Chinese staatsbedrijf Guangdong 10 miljard dollar wil investeren in de raffinaderij, die nog tot 2019 wordt verhuurd aan Venezuela. Voorwaarde is wel dat er op Curaçao sprake is van ‘goed en schoon’ bestuur, zei Whiteman erbij.

In ’t Veld is ook advocaat van Carmabi, een wetenschappelijke organisatie die op Curaçao
de biodiversteit wil beschermen. Carmabi heeft een proces aangespannen tegen het
landsbestuur om plannen voor bebouwing van de oostpunt tegen te houden. Daar zouden
hotels en appartementen moeten verrijzen. Voor die kust liggen koraalriffen.