Leerlingen onder de Isla-rook krijgen spreekverbod


Leerling Duarte school eerder naar huis
door slechte lucht | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Leerlingen van de Juan Duarte VSBO-School in Buena Vista moge niet met de pers praten. Dat bevestigen kinderen van de school zelf. het verbod werd hen meegedeeld op het schoolplein voorafgaand aan de evacuatie van de school. Voor de tweede dag op rij sloot die zijn deuren vanwege ernstige overlast van de Isla-raffinaderij. Leerlingen en docenten werden ziek, moesten overgeven en hadden last van prikkende ogen en een irriterende keel. Hen werd door het hoofd van de school verteld, niet te spreken met de media die voor de poort stond te wachten.

Een radioreportage voor de poort van de Juan Duarte school
(Klik hier om te luisteren)


Of de maatregel steun vindt bij de Dienst Openbare Scholen is onbekend. Tico Vos, perswoordvoerder van het ministerie van Onderwijs weet ook niet waar de instructie vandaan komt. Wel benadrukt hij dat zijn minister de woordvoering doet en niet de leiding van de Juan Duarte School.

Wennen
De school in Buena Vista heeft regelmatig last van de luchtvervuiling veroorzaakt door de raffinaderij. Die werd volgens Isla-woordvoerder Henny Cornelia dit keer veroorzaakt door een technisch mankement, waardoor een veiligheidssysteem het raffinageproces onderbrak. Overtollige productie moest daarom afgefakkeld worden, met enorme zwarte rookontwikkeling als gevolg.

Cornelia voegt daaraan toe dat er altijd meer klachten komen als de windrichting draait, zoals nu het geval is. "Bewoners van Wishi en Marchena zijn de geuren wel gewend, maar de mensen die naar de Goisco (de kant van Buena Vista, dd) gaan, beginnen direct te klagen."

Ouders
De meeste ouders voor de school vinden de situatie onacceptabel, maar een vuist maken is weer een ander verhaal. "Ik sta hier nu al voor de derde keer in twee weken. Ik weet niet wie er eerst was, de school of de Isla, maar er moet nu wel wat gebeuren. Mij kind heeft astma en kan zo eigenlijk niet door."Video: Romke Jonker

De docent gymnastiek stuurde zijn kinderen als eerste weg. "Ik ben hier nog maar een maand, maar het is wel vaak raak. De kids snakten vanochtend tijdens de les naar adem. Dus ik heb de les gestaakt. het was geen doen."

Airco
Ondanks het spreekverbod meldden scholieren dat de situatie erg was, al twee dagen. Ze zijn er ziek van geworden. "De juf zit lekker in de airco, maar wij moeten gewoon in de warmte in een klaslokaal zitten. De rook is killing", zegt één van de leerlingen voor de poort.
 
Een andere leerlinge zoekt naar een oplossing. "De werkgelegenheid is belangrijk, maar onze gezondheid ook. Misschien moeten ze de Isla repareren. Als denk ik dat dat nooit gaat gebeuren.

Populaire posts