De dokter rookt en de dominee vloekt

Opnieuw heeft een hoge ambtenaar in Willemstad gelijk gekregen van de rechter en moet de overheid met de billen bloot. Bernice Calmes, voormalig SG bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid, won haar zaak bij de anbtenarenrechter. Voorlopig, totdat de bodemprocedure is afgerond. Maar de rechter denkt dat ze die wint en daarom mag Calmes met behoud van salaris de uitspraak afwachten. Een dure schadepost voor de belastingbetaler, maar wel een, die op het conto van Pueblo Soberano kan worden bijgeschreven. Opnieuw.

Download hier het vonnis

Die partij, op weg naar de Heilsstaat, speelt een belangrijke rol in het beschadigen van ambtenaren en ministers. Ik ga ze niet allemaal noemen, maar velen moesten tussentijds plaats maken voor een opvolger. Die daarna weer op moest zouten omdat het Politbureau van Palu Blanku, dat kantoor houdt in de Staten en huishoudt in het land, grip dreigde te verliezen. Vraag maar aan Sherwin Josepha en zijn hele managementteam, Jean-Marie Francisca, Donna Philbert, en nu dus Bernice Calmes.

Bernice Calmes
Beschuldigingen
Zij werd op 9 maart 2015 de toegang tot het SOAW-ministerie ontzegd. Bernice zou hebben geknoeid met dateringen van dossiers. Daarmee had ze de minister willen misleiden om de achterstanden van tijdsgevoelige en belangrijke dossiers op het ministerie te verdoezelen. Ook zou ze dossiers jarenlang onafgehandeld hebben gelaten.

Toen minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Calmes confronteerde met deze beschuldiging, reageerde zij kalm maar defensief. Bovendien gaf ze - naar nu blijkt - terecht weerwoord tegen de minister. En dat doe je niet op weg naar de Heilstaat.

Rechtszaak
De partij start een slager-keurt-zijn-eigen-vlees-onderzoek en ontslaat een dure en kostbare - in alle betekenissen van het woord - ambtenaar. Een rechtszaak volgt.

Vonnis: er is niet gesjoemeld. Geen valsheid in geschrifte. Van misleiding van de minister, zo oordeelt de rechter, kan al helemaal geen sprake zijn. Sterker nog de ambtenaren deden hun best om de juiste data op de dossiers te krijgen en de minister op die manier volledig te informeren.

Onthutsend is te lezen dat het onderzoek en de resultaten van de verdediging op geen enkele manier bestreden werden tijdens de behandeling van de zaak. Dus wel beschouwd is hier sprake van het wegwerken van een blijkbaar onwillige ambtenaar, met wie geen zaken is te doen. En waar het politbureau ook geen interesse in heeft. Het volk betaalt wel. Het soevereine volk.

Ik weet het, de dokter rookt, de dominee vloekt en een Soberano kan het woord p u e b l o niet spellen.