Geen nieuw franchisecontract voor AH's van den Tweel in Curaçao

Gerard van den Tweel
WILLEMSTAD - Gerard van den Tweel gaat op Zeelandia in Curaçao onder eigen naam verder met zijn supermarkt die hij januari 2009 onder AH-vlag opende. Het AH-blauw is vervangen door paars. En de naam AH is sinds maandag van de gevel verdwenen van de supermarkt en vervangen door Van den Tweel Supermarket,

Reden voor de exodus van Albert Heijn is volgens van den Tweel zelf - en inmiddels door iedereen die er over schrijft, overgenomen - de voedselveiligheid. In de woorden van Van den Tweel: "Vanwege de voedselveiligheid stopt Albert Heijn met het leveren van verse producten. Er is nooit een probleem geweest met de voedselveiligheid, maar Albert Heijn wil er niet meer aan, omdat ze er zelf geen grip op hebben."

Dat is natuurlijk aardig bedacht en misschien ook wel waar. Maar de echte reden voor het vertrek van Albert Heijn van de eilanden is een conflict tussen Van den Tweel als franchisenemer en Albert Heijn in Zaandam in 2011..

Bonaire
De voortekenen waren er al  in 2011 toen Gerard een AH in Bonaire wilde openen. Die mocht van meet af aan geen Albert Heijn heten. Volgens franchiser Van den Tweel, die zijn hele winkel al in het blauw had gestoken wilde de Zaanse grutter zijn naam nog niet verbinden aan Bonaire, zolang er geen zekerheid was over de toekomst van de vestiging.

Waar Van den Tweel destijds op doelde was de ruzie tussen de Vereniging van Albert Heijn Franchisers en het Zaanse hoofdkantoor. Grote franchisers in Nederland hebben namelijk nationale uitbreidingsplannen, maar Albert Heijn wil pertinent niet dat ondernemers hun eigen franchisebolwerken op gaan zetten. Als de franchisers gaan rebelleren, zou AH zomaar een kwart van zijn marktaandeel kunnen verliezen.

Om dat tegen te gaan herzag Albert Heijn de franchisecontracten voor nieuwe vestigingen. Ondernemers die willen uitbreiden worden contractueel gedwongen het recht van eerste koop aan AH te gunnen. Het beleid van het hoofdkantoor tast het zelfstandig ondernemerschap aan, luidde de kritiek van Van den Tweel.

Franchisecontract
In 2012, een jaar later opende Van Den Tweel zijn tweede super in Curaçao. Daar legde hij mij uit hoe het conflict zat en ook dat dat de reden was voor het feit dat de nieuwe winkel in Jan Thiel geen AH mocht heten. En ook de nieuwe super in Aruba kreeg niet meer de naam van Albert Heijn.

Het franchisecontract voor de grote AH in Zeelandia, op Curaçao liep in 2012 af, maar werd niet opgezegd door van den Tweel. En dat betekende dat hij vanaf dat moment nog vijf jaar, de naam Albert Heijn mocht voeren. Tot 1 januari 2017.

De kans is klein dat iemand op Curaçao gaat treuren om deze zaak. De verschillende Van den Tweel winkels verkopen al jaren Albert Heijn-producten en dat blijft ook zo. Bovendien, veel vers kwam er toch al niet vanuit Zaandam, omdat dat veel goedkoper ingekocht en vervoerd kan worden vanuit de regio.

Gerard is en blijft een kruidenier.

En ook nog eentje die op de kleintjes wil letten. Daar verandert geen naam wat aan.....