Norbert 'Rambam' George mag stoere woorden bewijzen

WILLEMSTAD - Voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao klaagt het Openbaar Ministerie een burger aan die via Facebook dat zelfde OM beschuldigde van 'omkoping'. De zaak is dubbel interessant omdat het de journalistiek direct raakt. De onafhankelijkheid van de individuele journalist.
Begin september, vorig jaar, las Guus Schram, de baas van het Openbaar Ministerie, een post op Facebook. Een tussen diverse burgers, waaronder ex-politicus Norbert George. In dat gesprek noemde de stiefzoon van de gouverneur de namen van journalisten Yves Cooper, Richeron Balentien en iemand die bij radio Hoyer werkt. Hij schreef dat zij op de payroll van het OM staan om goed nieuws over de organisatie naar buiten te brengen. 
Schram klom in de pen en eiste rectificatie. George liet meteen weten niet van plan te zijn om te rectificeren en het OM kon wat hem betreft ‘de rambam’ krijgen. Klare taal van de man die wel vaker stoere woorden gebruikt om te laten zien dat hij niet met zich laat sollen. 
Het OM schiet niet meteen met het zwaarste geschut en verwacht dat George vrijwillig rectificeert. Als hij dat niet doet, dan komt dat geschut vanzelf wel, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos. Die meteen laat weten dat de uitlatingen van George nonsens zijn. 
Waterdicht
Maar George claimt waterdichte bewijzen te hebben. Hij zag het illustere trio verslaggevers het gebouw van het OM binnengaan en daarna met een bruine enveloppe naar buiten zien komen. Cooper zou George zelf hebben gezegd dat daar geld inzat. Er waren ook twee getuigen bij. 
De beweringen van George zijn volgens het OM onacceptabel en eist publiekelijk een rectificatie. 'Om te voorkomen dat deze verkeerde informatie een eigen leven gaat leven', zo laat Serphos weten.
George rectificeert niet. In een persverklaring zegt hij dat het publiek maar eens moet weten hoe het OM opereert. Hij heeft geen enkel vertrouwen in een OM dat criminelen tegen betaling doet getuigen in zaken en journalisten betaalt om informatie naar buiten te brengen. 'In ieder geval valt het tegendeel niet te controleren.' Ook lekken de publieke aanklagers ‘toevallig’ cruciale documenten. "Lekken gebeurt van binnen uit, niet van buiten uit. Daarnaast valt op de werkwijze en het prutswerk van het OM nog veel meer aan te merken.”
Ego
Wellicht dat hij vanmiddag het bewijs kan leveren. Maar wie de vele rechtszaken kent, waarbij de 'rambam' betrokken was de afgelopen jaren, weet dat zijn stoere woorden en dito ego hem vaker tot last dan tot gelijk heeft gebracht.
Voor de journalistiek in het algemeen en de drie journalisten in het bijzonder is de beschuldiging ernstig. Alleen daarom al is de zaak vandaag van groot belang.

----
Naschrift: In een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk den naam van de Hoyer journalist gemeld. Norbert George heeft die naam zelf nooit genoemd. Om die reden is dat nu weggehaald.

Populaire posts