CDA misleidt Caribische kiezer?

Koos Sneek brengt stem uit.
Foto: The Daily Herald | Althea Merkman
Kiezers op Sint-Eustatius hebben zich tijdens de Tweede Kamerverkiezingen massaal achter hun ‘eigen’ kandidaat Koos Sneek geschaard. Hij nam als kandidaat nummer 49 op de lijst van het CDA aan de verkiezingen deel. Het eilandsraadslid van de Democratische Partij (DP) vergaarde 335 stemmen. In totaal namen 436 van de 1.875 kiesgerechtigde Statianen aan de verkiezingen deel.

In een reactie op Caribisch Netwerk, zegt Sneek dat deze uitslag een eerste stap is op weg naar meer eigen eilandkandidaten bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De tweede stap laat zich raden: Caribische vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Maar wie in de kleine lettertjes van het CDA duikt komt er achter dat dat helemaal niet de bedoeling is. Het CDA wil helemaal geen eilanders in Den Haag, het wil alleen de stemmen.

Verbazing
Bas Roorda, oud-gemeenteraadslid in Valkenswaard en adviseur van de fractiespecialisten Koninkrijksrelaties van VVD en SP ging 15 maart stemmen in kieskring 18 in 's Hertogenbosch. Tot zijn verbazing stond er op zijn stembiljet heel iemand anders op plek 49. Geen Koos Sneek!

Hij besluit de zaak te onderzoeken en stuit op de site van het CDA op een artikel uit juni 2016. Daarin staat dat de christendemocraten met zogenaamde regionale kieslijsten werken.

Kieskring
Bij Tweede Kamerverkiezingen is Nederland ingedeeld in twintig kieskringen, waarvan de eilanden in het Caribisch gebied samen één kieskring vormen. Ook de grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam vormen een eigen kieskring.

Het CDA plaats in elke kieskring zogenaamde lijstduwers die regionaal bekend zijn op de kieslijst. elke kieskring heeft dus een eigen lijst en alleen in kieskring 20 kun je op Koos Sneek stemmen. Voor het CDA prachtig bedacht, want het levert zetels op.

Te weinig kiezers
In grote kieskringen kan zo'n lijstduwer theoretisch nog gekozen worden, al moet je daar dan wel een kwart van de kiesdeler voor halen en die is met 17000 redelijk moeilijk te halen. Maar in kieskring 20, Caribisch Nederland is dat technisch onmogelijk. Er wonen simpelweg te weinig kiezers.

Koos Sneek stelt in de Daily Herald dat hij in de Kamer kan komen als eerste vertegenwoordiger van Caribisch Nederland. Maar hij weet drommels goed dat dat helemaal niet kan. 'Misleiding', zegt Bas Roorda.  De eigen kandidatuur is prachtig om stemmen binnen te halen, maar Den Haag ligt voor hem buiten bereik. Al krijgt hij alle stemmen in zijn kieskring.

Wie houdt wie hier voor de gek?

-0-0-0-

Naschrift: Koos Sneek heeft in een reactie gezegd dat de reporter van Dail Herald zijn woorden zelf geïnterpreteerd heeft. De krant heeft een digitale kopie van het interview naar mij opgestuurd en die ondersteund de reactie van Sneek.
Hij voegt daaraan toe dat hij in zijn campagne steeds duidelijk gemaakt wat zijn plaats op de staartlijst voor kieskring 20 betekent. Dat is door geen enkel medium opgepikt.

Populaire posts