Nog één konijn uit Gerrit's Hoge Hoed


De verbeten strijd van Gerrit Schotte om aan de macht te komen lijkt pathetisch, maar is het niet. Als de vos passie preekt, boer let op je kippen. De voorman van de MFK en zijn financierders rekenden zich rijk aan de vooravond van 30 september. De macht zou weer terugkomen naar waar zij vonden dat die hoort. Maar het volk besliste anders en Hensley Koeiman won de strijd.

Luister hier naar het gesprek dat ik had met Maarten Schakel over de hoge hoed

Wie daarmee dacht dat het pleit beslecht was, heeft het mis. 4 januari, 12 dagen na de inauguratie van het nieuwe kabinet begon plan B. Het destabiliseren van de Staten.

Door democratische gekozen volksvertegenwoordigers tegen te houden plaats te nemen op het pluche; door gemakkelijke prooien posten of geld aan te bieden; door illegaal het parlementsgebouw binnen te dringen en een nepvergadering op te zetten waarmee de gouverneur in verlegenheid wordt gebracht; door moties aan te nemen die onuitvoerbaar want in strijd zijn met de goede orde van ons staatsbestel.

Bredero
De parlementaire klap van Jacinta was wellicht niet helemaal gepland, al zou ook dat mij niet verbazen, maar het gaf wel de gelegenheid om met de religieuzen van dit eiland en de pers dikke vriendjes te worden en het volk te laten zien dat kwetsbaarheid ook politiek voordeel op kan leveren.

Op kosten van het volk gaat er nu een kansloze missie naar Den Haag om de kolonisator te vragen in te grijpen. Bredero glimlacht vanuit zijn tombe en zegt nog een keer: 'Kan Verkeeren'.
De kaarten zijn gespeeld en liggen op tafel. Op 28 april gaan we naar de stembus en mogen we met z'n allen zeggen wat we van dit stukje - dan inmiddels parlementaire geschiedenis vinden.

Argwaan
Maar, er zit nog één konijn in de hoge hoed. Diep verstopt. Zo diep, dat iedereen denkt dat de hoge hoed leeg is. Maar de goochelaar versprak zich voor publiek en liet van de week weten dat MFK graag het ministerie van BPD wil in het nieuwe interim-kabinet.

Een vreemde keuze, dacht ik meteen. Waarom uitgerekend dit ministerie? Justitie, Volksgezondheid, Financiën liggen meer voor de hand. Waarom ook BPD?

Calamiteit
En toen viel het kwartje. BPD is het ministerie dat gaat over benoeming en ontslag van leden van de Kiesraad. Wat als je de Kiesraad nu eens opzij kan zetten? Dan heb je een calamiteit. Een nieuw te benoemen Kiesraad met jou mensen erin kan nooit meer op tijd goede verkiezingen afleveren.

Een commissie van Experts had in 2010 al opgemerkt dat de staatkundige verandering de positie van het Hoofdstembureau had verzwakt:

De onpartijdige positie van het hoofdstembureau wordt nu verzekerd door de positie
van de gezaghebber als voorzitter van het hoofdstembureau en het bestuurscollege
onder voorzitterschap van de gezaghebber die de leden benoemt. In het land
Curaçao zal een (politieke) minister de leden benoemen en ontslaan. De Kiesraad
wordt wel uitgewerkt voor Curaçao maar voor wat betreft de benoeming van de
leden van het hoofdstembureau dienen meer waarborgen gecreëerd te worden om
de onafhankelijkheid, integriteit en onpartijdigheid van dit orgaan te verankeren.

Transparency International vond dit punt zo belangrijk, dat het er zelfs een aparte paragraaf aan wijdde. Zij concludeert dat er met de aanbeveling van 2010 niets is gedaan. en dat de huidige wetgeving een vertrekkend kabinet (het interim kabinet dat straks voor de verkiezingen aantreedt) zijn stempel kan drukken op de samenstelling van het Hoofdstembureau.

Illusionist
Het konijn zit diep verstopt en kan er pas uit als het interim kabinet is geïnstalleerd. Dat kan vanwege de screening nog wel even duren. Tijd werkt voor dit scenario tegen Gerrit Schotte. En hij moet een geloofwaardig conflict verzinnen, waardoor Pacheco Römer met zijn kornuiten van de Kiesraad moet verdwijnen.

Dan volgt er een Landsbesluit en wordt de Gouverneur weer in de hoek gezet. Want die gaat ze niet tekenen. Een voorspelbaar konijn is het dan weer wel. Misschien dat de kiezer daarna zijn geld teruggaat vragen. De goochelaar bleek slechts een illusionist en om beide was niet gevraagd.

Populaire posts