Curaçao wil af van politiek gekonkel

Grote winnaar van de verkiezing: Eugene Rhuggenaath van de PAR
WILLEMSTAD - De kiezers van Curaçao hebben op 28 april vooral strategisch gestemd. Aan beide zijden van het politieke spectrum leden de kleine partijen verlies of verdwijnen helemaal. Ten gunste van hun grotere broeders en zusters. De boodschap van de kiezer is: hou op met dat gekonkel en ga regeren.

En dat regeren mag dan gedaan worden door de groep die ook op 5 oktober dat mandaat al kreeg, maar nu met 9958 stemmen meer: PAR, MAN en de 'vernieuwde PNP', die nu PIN heet. Pueblo Soberano schoof na 5 oktober ook aan, maar bleek al gauw een vreemde eend in de bijt. De kiezer heeft dat nu bevestigt en 'en passant' de partij van Jaime Cordoba ook afgestraft voor het laten vallen van de regering van Hensley Koeiman.

Grupo 9
De 'Grupo 12' is nu nog maar 9. Het mandaat dat zij claimden te hebben op basis van de uitslag van oktober vorig jaar heeft nooit bestaan. De uitslag van gisteren rechtvaardigt de ingreep door de Koninkrijksregering om de verkiezingen toch door te laten gaan.

Duidelijker kan het signaal niet zijn, ondanks de forse winst van ruim 3000 stemmen voor de grootste partij van deze groep, de MFK. Die winst komt vooral van Schotte's bondgenoten, Amparo dos Santos van KdNT, die bijna 1000 stemmen verloor en de partij PS, die ruim 1200 stemmen kwijtraakte. Vreemd genoeg stemden de nieuwe kiezers niet op Gerrit Schotte, maar op de interim-premier Gilmar 'Pik' Pisas.

In een reactie op de uitslag zei Schotte gisteravond dat hij blij is met de extra stemmen en de winst van één zetel. Hij voegde daaraan toe dat het volk MFK wil en dat zijn partij net als vorig jaar niet opnieuw kan worden buitengesloten. Met bijna 20 procent van de stemmen, getuigt die conclusie van weinig realiteitszin. Al eindigt Schotte's MFK wel als derde grootste partij in het parlement.

Verliezers
Op de andere flank is vooral nieuwkomer Un Korsou Hustu het slachtoffer van de strategische keuze van de kiezer. Omayra Leeflang verliest 1600 stemmen en verdwijnt uit de Staten. Haar stemmen zijn weer terug waar ze ooit vandaan kwamen: de PAR.

Een ander grote verliezer is de PNP van oud-gediende Humphrey Davelaar, die zijn hang naar het pluche nu moet bekopen met een exit uit de politiek. De Nationalen haalde vorig jaar bijna 7000 stemmen binnen, ruimt de helft is gisteren meegenomen door oud-PNP-er Suzy Römer en haar nieuwe PIN.

Nieuwe kans
Het thema van de verkiezing dit jaar was 'integriteit en goed bestuur'. Met de kopmannen van de PAR en de MAN, Eugene Rhuggenaath en Hensley Koeiman als grootste overwinnaars lijkt Curaçao inderdaad te kiezen voor schoon bestuur. Beide heren hebben een onbesmet blazoen. Dat kan niet persé gezegd worden van hun partij.

Het is daarom de hoop dat beide heren hun partijen met voldoende overtuiging meekrijgen om af te rekenen met dat verleden, zodat Curaçao weer in rustig vaarwater komt. De kiezer was gister serieus, nu de gekozenen nog. Misschien is er dan ook weer tijd om de problemen van het land eens echt aan te gaan pakken door gewoon te gaan regeren.

'Een nieuwe kans voor Curaçao', zei PAR-leider Eugene Rhuggenaath vannacht toen de uitslag bekend werd. Daarvan krijgt hij er zelf maar één; de kiezer kon gisteren niet duidelijker zijn geweest.


Populaire posts