Curaçao wil hogere straffen seksueel misbruik


Hulpverleners op Curaçao hebben dit weekend geprotesteerd in het centrum van Willemstad tegen de straf voor pastoor Orlando B. Die kreeg een week geleden 9 jaar cel omdat hij tienermeisjes en jonge vrouwen heeft misbruikt in zijn kerk. Het Openbaar ministerie had 18 jaar geëist.


Tijdens de manifestatie werden handtekeningen opgehaald en gevoegd bij de zeventienduizend die dit jaar al zijn verzameld door jeugdhulpverleners op het eiland. Zo willen zij de politiek dwingen de straffen voor seksueel misbruik te verhogen.

Debat
Naast handtekeningen willen de hulpverleners ook een nationaal debat aanzwengelen om het taboe over seksualiteit en misbruik op Curaçao te doorbreken. Dat leek zaterdagavond goed te lukken: honderden mensen kwamen af op de manifestatie en tientallen deden mee aan het debat.

Een van de grote TV-stations op het eiland versloeg het debat live op primetime. Verschillende ministers en parlementsleden lieten ook hun gezicht zien en hielden ondersteunende speeches.

Aanpassing
In het vonnis tegen Orlando B. merkte de rechter op dat een hoge straf, zoals door het OM geëist, buitensporig is en in geen verhouding staat tot de nieuwe strafmaat voor zedendelicten die in 2011 door de politiek bij hamerslag was goedgekeurd.

Die aanpassing heeft te maken met de afspraak tussen alle landen in het Koninkrijk dat de wetgeving elkaar zoveel mogelijk moet volgen. Juristen noemen dat het concordantiebeginsel. Ook de strafmaat moet in balans zijn tussen de vier landen in het Koninkrijk, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. 

Begin 2000 zijn de voorbereidingen daarop begonnen en in 2011 pas afgerond. Geen van de parlementsleden heeft destijds ook maar een  vraag over gesteld over de veel lagere straffen.

Verhoogd
Daar is deze week verandering in gekomen, na het vonnis tegen Orlando B. Verschillende juristen betogen dat Nederland zelf het concordantiebeginsel los heeft gelaten op de drie Caribische eilanden, die onder Haags gezag vallen. Bonaire, Saba en St. Eustatius hebben de hogere straffen juist gehandhaafd en niet aangepast.

En als het aan de Curaçaose regering ligt, zullen de straffen opnieuw verhoogd worden.