Requisitoir in de zaak Maximus, hoger beroep

Requisitoir van het Openbaar Ministerie in de appelzaak tegen Burney C.A. Fonseca

Het onderzoek naar moord op Helmin Wiels is begonnen op 5 mei 2013 en gaat nog steeds onverminderd door. Door een team van politiemensen en het OM is en wordt er continu doorgewerkt om te achterhalen wie er verantwoordelijk zijn voor de moord op Helmin Wiels.

Wij hebben het al vaker gezegd: goed en zorgvuldig onderzoek kost tijd. Op straat en in de media wordt soms gezegd dat we nu 5 jaar verder zijn na de moord, maar dat er door politie en OM nog niet veel is bereikt. Dat is niet juist. We zijn nog niet klaar met het onderzoek, maar er is wel degelijk veel bereikt.

De schutter, Elvis Kuwas, is tot en met de Hoge Raad onherroepelijk veroordeeld voor het afvuren van de dodelijke schoten en is nu bereid om als getuige onder ede naar waarheid te verklaren wat er gebeurd is.

Fonseca wordt vrijgelaten tijdens proces in Eerste Aanleg
De moordmakelaar, Nini Fonseca, zit weer vast voor de moord op Wiels en is in eerste instantie veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Het OM is er van overtuigd dat Fonseca is ingehuurd door derden om de moord te laten uitvoeren. Tijdens deze zitting zullen er namen genoemd worden van mogelijke opdrachtgevers. Het is goed om te benadrukken dat deze personen nu niet terecht staan. Tijdens de zitting van de komende dagen gaat het vooral om het onderzoek naar de rol die Nini Fonseca heeft gespeeld.

Het onderzoek naar degenen die Fonseca hebben ingehuurd is nog volop gaande en zal worden voortgezet zolang er nog kansen zijn om nader bewijs te verzamelen.

Het OM kan niet altijd een 100% garantie geven dat uiteindelijk iedereen die bij een moord betrokken is geweest, zal worden veroordeeld. Dat kan in het onderzoek Maximus ook niet.
Het OM kan wél een 100% garantie geven dat er alles wat mogelijk is -binnen de grenzen van de wet- wordt gedaan om dat doel te bereiken. Er worden kosten noch moeite bespaard om de waarheid boven tafel te krijgen en het bewijs rond te krijgen tegen al diegenen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord.

5 mei 2013
Politie en OM zijn zeer vasthoudend op zoek naar de waarheid, maar hebben niet alles zelf in de hand. We zijn mede afhankelijk van anderen, bijvoorbeeld van getuigen, medeverdachten, rechters en buitenlandse autoriteiten.

Politie en OM weten in welke richting er gezocht moet worden naar de opdrachtgevers, maar het bewijs in huurmoordzaken is niet altijd snel en eenvoudig te vinden. Dat geldt ook voor de moord op Wiels. Zoals gezegd: goed en zorgvuldig onderzoek kost tijd, zeker als er sprake is van een politieke huurmoord. Maar we gaan net zolang door als nodig is.

Lees hier verder - requisitoir in pdf-format

Gesprek met mr. Marije Vaders - advocaat van Burney Fonseca - na eerste procesdag (klik hier)

------
NB., Ik heb het pleidooi en dupliek van de advocaat van Burney Fonseca nog niet ontvangen.

Populaire posts