Street culture festival 'Kaya Kaya' is op een missieAankomende zaterdag vindt tussen 16.00 en 24.00 uur de tweede editie van het Street Culture Festival 'Kaya Kaya’ plaats. Het festival brengt bezoekers op een verrassende locatie in hartje Ser'í Otrobanda. Vanaf Keizershof, naar de Van Lennepstraat en dan via de Venusstraat naar een ‘mirador’ onder de brug met een geweldig uitzicht op de St. Annabaai. 

Samen met buurtbewoners is er de afgelopen weken hard gewerkt aan een duurzame wijkontwikkeling ‘to Leave it Better Behind’. Bezoekers kunnen een spetterend festival verwachten om deze ontwikkelingen te vieren, met diverse Curaçaose street culture met kunst, livemuziek, pop-up restaurants en kraampjes.

‘Het festival is een manier om verschillende mensen samen te brengen en een buurt een positieve impuls te geven. Dit doen we in nauwe samenwerking met Fundashon Ser’i Otrobanda’ vertelt Kurt Schoop. ‘Daarbij wordt Kaya Kaya dit keer door verschillende sponsoren gesteund om de wijk op een duurzame wijze te ontwikkelen.

Initiatiefnemers Clayton Lasten , Kurt Schoop en
Raygen Zuiverloon
Kurt Schoop, Raygen Zuiverloon en Clayton Lasten zijn de initiatiefnemers van Kaya Kaya, wat afgelopen augustus voor het eerst plaatsvond. Na de eerste editie zijn zij direct weer aan de slag gegaan. Een grote clean-up en de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen was de start van de volgende editie. Ook worden verschillende kunstobjecten en muurschilderingen gemaakt door onder andere Avantia Damberg, Marvi Johanna Franco Zapata. 22 december a.s. worden deze ontwikkelingen gevierd met het Street Culture festival.

Schoop: "Dansen, eten, drinken, chillen en samenkomen staan centraal tijdens het Street Culture Festival. En dat gaat zeker lukken met de uitgebreide programmering op podia zoals “Boi’ Palu”, “Plenchi”, “Heights” en “Plasa”. De live acts bieden voor iedereen wat moois zoals jazz legends Ronchi, Betrian, Lonte, Saturnino, Rudy & Hershel. New Roots Rising Ft. Junior Tecla & Russel Soliana (Issoco), Ron Le Bass Ensemble Ft o.a. Andrew Christopher, Young & Upcoming Talent Stage by Silver Wolves, Kaylee de Haas, Happy Peanuts, K’Ribe, Hype en Aisha Lucas. Tien verschillende DJ’s, waaronder DJ Beetz, Mr Cash, Jay Stax. Pit Smoker, Bali, Koki Riba Bloki en een Backyard Pop Up restaurant by Furdy’s verzorgen heerlijke maaltijden en snacks. En bewoners stellen hun huis en tuin beschikbaar als kustgalerie voor exposities van o.a. UFO & Carlos Blaaker. Food stations worden gerund door buurtbewoners van Ser’í Otrobanda die o.a. verrukkelijke ayaka, keshi yená, sùlt, empaná, pasa palu box, vegan, grill  en “sòpi di Kaya Kaya” aanbieden.

Zuiverloon: ‘De betrokkenheid van de buurtbewoners Is ontzettend belangrijk. Dit heeft het gebied van de eerste editie van Kaya Kaya een duurzame verandering gebracht. Dat is de community building die we beogen en nu terugzien in de praktijk.’ Na het festival wordt deze plek nog vaak gebruikt voor feestjes, barbecues en rondleidingen. Daarbij hebben diverse buitenlandse geïnteresseerden dit gebied gevonden door Kaya Kaya. Een Braziliaanse videoclip is opgenomen en een internationaal modehuis heeft een shoot op locatie gedaan. ‘Mooie spin-offs. En het belangrijkste is dat de buurtbewoners ook dit keer weer betrokken zijn.’

‘Met Kaya Kaya willen we straat voor straat (Kaya pa Kaya), de potentie van Otrobanda en de binnenstad tonen en verder ontwikkelen’ aldus Lasten. Met het festival willen de initiatiefnemers de wijk een boost geven, de pareltjes tonen en mensen met elkaar verbinden. ‘Dit gedeelte van de binnenstad kent zoveel verborgen prachtige plekken. We nodigen iedereen van harte uit om te komen en zich te laten verrassen.’

Het evenement is gratis toegankelijk en is voor jong en oud. Een laatste tip voor de bezoekers: draag sneakers die tegen een stootje kunnen zodat je op elke vloer kunt dansen en volop kunt genieten!’