Een stem voor ‘illegale’ Venezolanen - deel 1

‘The Hidden Voices of Illegal Venezuelans on Curacao’ is een project van Fotografe Berber van Beek. Ze wil een stem geven aan ondergedoken ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao.

Van Beek hoopt dat ze op deze manier een kans krijgen hun persoonlijke ervaringen te delen en dat de Curaçaose gemeenschap luistert. Ik publiceer in de komende maand twaalf portretten. De personen in haar portretten dragen een masker om niet herkend te worden. Ze verblijven immers zonder geldige papieren op Curaçao.

Vandaag komt de 43-jarige ‘Alibaba’ aan het woord. Hij is aannemer en heeft tijdens de crisis in zijn land twee kinderen moeten achterlaten om op Curaçao op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin.

Wanneer kwam je op Curaçao aan?
Twee jaar geleden.

Hoe ben je naar Curaçao gekomen?
Met een vliegtuig.

Waarom besloot je naar Curaçao te gaan?
Ik besloot naar Curaçao te gaan om mijn kinderen een goede, academische opleiding te geven, maar omdat ik in Venezuela niet genoeg geld verdiende voor hun opleiding, hoopte ik dit op Curaçao wel voor elkaar te krijgen.

Aan wat voor hulp heb je hier op Curaçao behoefte?
Op dit moment? Dat ze me vóór alles helpen met het vinden van werk! Af en toe heb ik een klus, maar ik zou graag vast werk hebben. Het is heel moeilijk voor me om mijn kinderen geld te sturen en ook m’n eigen hoofd boven water te houden.

Hoe zie je je toekomst?
Als ik de kans zou krijgen om mijn familie hiernaartoe te halen, dan zou ik dat zeker doen! Hier kan ik mijn kinderen een betere opleiding geven, maar helaas kan ik me dat onder deze omstandigheden niet permitteren.

Wat zou je doen als de situatie in Venezuela wijzigt?
Als de situatie in Venezuela wijzigt, dan zou ik het geld dat ik hier verdien daar investeren.

Is er iets wat je over je eigen situatie zou willen zeggen?
Wat ik zou willen zeggen heeft alles te maken met het feit dat ik hier illegaal ben. Voor mij - als Venezolaan - betekent het dat ik vervolgd kan worden, ik word hier veel uitgescholden en altijd heerst die eeuwigdurende angst; elk moment kan ik door de politie worden opgepakt. Ik ben altijd bang dat ik door een Curaçaoënaar word aangegeven. Dat levert mij veel stress op. Ik weet het niet…. voor ons illegalen zou het fantastisch zijn als we de juiste documenten zouden krijgen: Glory to God