“Benader Antilliaanse en Arubaanse jongeren positief. Dan krijg je ze mee!”

bron: OCaN

Antilliaanse en Arubaanse jongeren willen graag gehoord worden. Zij willen invloed en voelen zich verantwoordelijk voor het aansluitingsbeleid dat op een deel van hen betrekking heeft. Dat is de reden voor de officiële gesprekspartner van Antillianen en Arubanen voor de Nederlandse overheid, het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), om Antilliaanse en Arubaanse jongeren een platform te bieden binnen haar organisatie. Afgelopen vrijdag 25 april vond een eerste, levendige bijeenkomst plaats. Hibah, een zestienjarige deelneemster, benadrukt: “Antilliaanse en Arubaanse jongeren – kansrijk en kansarm – ze willen allemaal graag participeren. Wil je ze meekrijgen? Noem ze dan nooit ‘probleemjongeren’, dan haken ze meteen af. Benader ze positief!”

Het decor van de bijeenkomst werd gevormd door de Cola Debrotzaal van het Antillenhuis. Een gemêleerd gezelschap van ruim 20 jongeren in de leeftijd van 16 tot 32 jaar gaf gehoor aan de oproep van OCaN deel te nemen aan een discussieavond over participatie van jongeren. Genodigden waren de bekende Antilliaans-Arubaanse organisaties die zich onder meer inzetten voor studenten en jongeren, zoals SIAA, PASSAAT, ANTUBA, INFECT, SSC, S4, SSSIF en Friends of Statia, tot aan jongeren van The Mall/YfC, jongerenwerkers en individuele belangstellenden.

De behoefte van Antilliaanse en Arubaanse jongeren om hun stem te laten horen blijkt bijzonder groot te zijn. De jongeren geven pro-actief aan zelf het negatieve beeld dat over een deel hen bestaat te willen veranderen. Dat willen zij doen door zichtbaar te maken aan media en politiek van datgene wat goed gaat, van datgene waar zij trots op zijn. De jongeren met ‘academische en praktische kennis’ op verschillende terreinen – juridisch, sociaal, pedagogisch en economisch – geven aan elkaar in de toekomst te willen helpen op allerlei gebied. "Respect en benadering is van belang," zo werd gezegd: “De benaming ‘probleemjongere’ is een hele erge belediging. Met een positieve houding richting de jongeren bereik je ze”.

Reeds bekend is dat Antilliaanse en Arubaanse jongeren het goed doen op terreinen als sport, cultuur en wetenschap. Nu werd daarom het idee geopperd om eens een talentenshow te organiseren voor handvaardige Antilliaanse en Arubaanse jongeren, die vakbekwaam zijn in hun beroep: voor jonge monteurs, reparateurs, bankwerkers, kappers, verplegers, verzorgers, klerenmakers, programmeurs etcetera.

Een vervolgbijeenkomst over de betrokkenheid van jongeren binnen OCaN zal plaatsvinden op vrijdagavond 6 juni. Tijd en plaats wordt bekend gemaakt. Belangstellende jongeren kunnen zich aanmelden bij OCaN.