Beveiliging marine Antillen dure grap

Onrust groeit na overvallen op woningen
bron Telegraaf

De beveiliging van de huisvesting van Nederlandse militairen op de Antillen begint flink in de kosten te lopen voor de krijgsmacht.

Na de marinemilitairen op Curaçao hebben nu ook de families van de permanent op Aruba gestationeerde leden van het Korps Mariniers te lijden onder criminaliteit. Het aantal inbraken in de tientallen marinewoningen op het eiland is de afgelopen maanden toegenomen en de gevoelens van onveiligheid groeien.

Defensie erkent de problematiek en zegt toe inbraakwerende voorzieningen aan te brengen op de huizen van haar werknemers op het eiland. Zo krijgen de onderkomens beter hang- en sluitwerk en wordt het toezicht binnen de Nederlandse woongebieden verbeterd.
De marinestaf belooft bovendien de ontwikkelingen van de criminaliteit nauwlettend te volgen, zodat tijdig aanvullende maatregelen kunnen volgen.

Vanwege de voortdurende criminaliteit werden eerder al ingrijpende maatregelen getroffen in de militaire woonoorden op Curaçao. Omdat grof geweld tijdens roofovervallen niet werd geschuwd, zijn de huizen hier de afgelopen jaren omgebouwd tot ware vestingen. Veel traliewerk, hoge omheiningen en dure alarmsystemen moeten ongewenste bezoekers buiten houden.

De militaire vakbond VBM/ NOV ontdekte onlangs tijdens een werkbezoek aan Curaçao dat de marinefamilies vrede hebben met de bunkerachtige aanblik van hun tot onneembare vestingen verbouwde woningen. „Die tralies zien we niet meer, we voelen ons een stuk veiliger en daar gaat het om”, zo vertrouwden ze de bondsdelegatie toe.

De situatie op Aruba is weliswaar niet zo alarmerend als op Curaçao, maar volgens een marinezegsman ‘ernstig genoeg om het serieus aan te pakken’. „Iedereen moet zich daar veilig voelen met zijn gezin.”