Leesberichten donderdag 24 april 2008

1. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de viering van Koninginnedag op 30 april moet blijven, ook als prins Willem-Alexander zijn moeder is opgevolgd. Dat blijkt woensdag uit een enquête van TNS NIPO onder ruim vijfhonderd Nederlanders. Volgens het onderzoek is 60 procent van de Nederlanders voor handhaving van 30 april als nationale feestdag na een troonswisseling. Een derde (34 procent) maakt het niet uit of de laatste dag van april als Oranjefeest blijft bestaan of verdwijnt. Slechts 5 procent vindt dat 30 april weer een gewone dag mag worden. In de enquête is ook gevraagd of mensen de vlag uitsteken op 30 april. Ruim een derde (37 procent) zegt dat te gaan doen. Van alle mensen die de vlag uithangen, doet 56 procent dit traditioneel met oranje wimpel. Traditie is ook een van de belangrijkste redenen om te vlaggen.

2. De ontwerp- landsverordening tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht van de Nederlandse Antillen, dat de strafbaarstelling van terrorisme, terrorismefinanciering en witwassen van geld moet regelen, moet voor mei van dit jaar zijn ingevoerd. Gebeurt dit niet, dan wordt het Antilliaanse Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) geschorst en op termijn zelfs dat de Antillen uit de Egmont Groep, de internationale toezichthouder van financiële transacties, zullen worden gezet.

3. Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) stapt met ingang van het komende schooljaar over op het Nederlands als instructietaal vanaf groep drie van het funderend onderwijs. Het is de overheid met een veelheid aan onderwijsdiensten in meer dan zes jaar niet gelukt om scholen van voldoende Papiamentstalig materiaal te voorzien. Als gevolg hiervan moeten scholen te veel improviseren en is er geen uniformiteit, stelt RKCS. Onderwijs-minister Omayra Leeflang en Onderwijsgedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé (beiden PAR) zijn afgelopen zondag van het besluit op de hoogte gesteld. De schoolhoofden en de overkoepelende organisatie van ouderverenigingen ReMa Uní zijn gisteren geïnformeerd. Onder de schoolhoofden heerst over het algemeen tevredenheid dat het RKCS stelling heeft genomen en er nu tenminste duidelijkheid heerst over de te volgen koers. Onderwijsbond Sitek moet nog over het besluit vergaderen alvorens een standpunt in te kunnen nemen.


4. Het Land Antillen heeft een negatief vermogen van 1,3 miljard gulden. Dit blijkt uit het eerste concept-verslag van de commissie boedelscheiding Nederlandse Antillen dat gisteren aan de Staten werd gepresenteerd. Uit dit verslag, dat overigens niet volledig is, blijkt dat de Antillen per 31 december 2005 in totaal 1,4 miljard aan bezittingen hebben, maar 2,8 miljard aan schulden. De commissie heeft daarnaast ook een eerste inventarisatie gedaan van de niet uit de balans blijkende verplichtingen van het Land. Deze komen uit op ruim 1,3 miljard gulden. De commissie kreeg als taak de boedel van het Land in kaart te brengen, te waarderen en een advies uit te brengen over een mogelijke verdeelsleutel. De balans is opgesteld, zonder dat rekening is gehouden met de vermogens van de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA), het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (Apna) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar bij de installatie van de commissie is besloten om aparte commissies hiervoor op te richten. De verdeelsleutel is als volgt vastgesteld: Curaçao krijgt 73 procent; St. Maarten bijna 19 procent; Bonaire 5 procent; Statia 1,5 procent; en Saba uiteindelijk 0,7 procent. Deze verdeling heeft betrekking op zowel schulden, als bezittingen van het Land.

5. Een groep van zo’n vijftien vertegenwoordigers van de Nederlandse reisindustrie komt naar Curaçao voor een conferentie over het belang van de Nederlandse markt voor het eiland en hoe de bestemming de populariteit onder Nederlandse toeristen kan handhaven en uitbouwen. Onder de deelnemers zijn topmensen van de grootste Nederlandse touroperators, specialistische touroperators en luchtvaartmaatschappijen. De conferentie krijgt de naam Curaçao Challenge en is een initiatief van het toeristenbureau CTB. De Nederlandse markt maakt de laatste jaren een stormachtige groei door en is in zes jaar tijd in omvang bijna verdubbeld tot een recordaantal van ruim 100.000 Nederlandse toeristen in het afgelopen jaar.

6. De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba zet extra nadruk op veiligheid aankomende feestdagen. Gedurende deze dagen zullen er veel activiteiten plaatsvinden op maritiem gebied zoals de 'Sami Sail' op Curaçao en 'Dia di Rincon' op Bonaire dat er voor zorgt dat er veel vaartuigen op het water zullen zijn. De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba zal extra controleren op registratie, vaarvergunning, vaarbewijs en keuringskaart. Daarnaast wordt gecontroleerd op het transport van illegale artikelen van en naar Bonaire zoals, koraal en karkò schelpen.