Toerisme studenten Curaçao op bezoek bij de gouverneur van de Antillen

bron: Els Kroon

Twintig toerisme en horeca studenten, die onlangs hun stagebezoeken aan het cruiseschip Sea Princess afrondden, waren met hun begeleiders, docenten en directieleden van Maris Stella en Ban Bria SBO, en de UNA deze week te gast bij gouverneur Frits Goedgedrag. Enkele uren voor zijn vertrek naar Nederland ontving Goedgedrag in gezelschap van de directeur van zijn kabinet, Dick van der Windt de groep officieel in zijn werkkamer in het paleis.

Na een korte toespraak van de gouverneur werd er in een grote kring ruim een uur lang geanimeerd van gedachten gewisseld. Docenten en studenten van de drie opleidingen vertelden over hun ervaringen op het schip en de opleidingen in het algemeen.

Het bezoek vond plaats in het kader van de betrokkenheid en de interesse die de gouverneur aan de dag legt voor de vorming van de Curaçaose jeugd. Het actuele belang van het wekken van interesse voor een carrière in de toeristische sector gaf er een extra dimensie aan. Het is immers duidelijk dat de ontwikkelingen in het toerisme op korte termijn ervoor gaan zorgen dat er een schreeuwend tekort ontstaat aan gekwalificeerd lokaal personeel. De opleidingen hebben dan ook de belangrijke taak om de studenten een brede en doelgerichte vorming te bieden en nieuwe studenten te werven en te plaatsen. Er studeren dit jaar 80 toerismestudenten af en er zijn er zeker 1000 nodig!

Docenten Angela Richardson (Maris Stella) en Hesley Heerenveen (Ban Bria) die de stage op de Sea Princess van nabij volgden gaven het belang aan van buitenlandse stages voor deze studenten “We moeten ze uit de schoolbanken halen en laten zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat, niet alleen in onze eigen hotels, maar vooral in het buitenland. Zo kunnen ze ervaren wat de buitenlandse toerist verlangt. Ook ervaren ze dat dienstverlenend werk helemaal niet minderwaardig hoeft te zijn, maar juist waardering opwekt. Waardering die niet alleen in woorden wordt uitgedrukt, maar ook financieel wordt benadrukt met goede fooien en hoge salarissen”.

UNA decaan Carl Camelia benadrukt dat de UNA haar opleiding constant aanpast aan de behoeften van de markt. Leiding geven en verantwoording nemen spelen daarin een grote rol. “Wie kon zich zeven jaar geleden voorstellen dat we nu zomaar 10.000 werknemers nodig hebben in het toerisme?” vraagt Camelia zich af. Rond de millenniumwisseling was er sprake van 2000 banen in de sector. Studenten waren nauwelijks te porren voor de richting die nog steeds wordt geassocieerd met borden wassen en bedden opmaken, werk dat als minderwaardig wordt gezien. Daarin komt gelukkig langzamerhand een kentering. De UNA heeft onlangs afgestudeerde lokale studenten kunnen plaatsen in management functies in het Marriott en binnenkort in het Renaissance”.

Ook Maris Stella ziet voormalige studenten, die hun vervolgopleiding in Nederland voltooiden, terugkeren in hoge posities. Opvallend is ook de toename van studenten met een (computer)technische achtergrond op alle drie de opleidingen. Hotels maken tegenwoordig gebruik van computers voor vrijwel alle diensten. Die moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. “Het toerisme biedt mogelijkheden op een heel breed vlak, meer dan men denkt” stelt Camelia.

Dat werd ook de studenten die stage liepen op de Sea Princess duidelijk. De waardering voor de bemanningleden, die extra inspanningen verrichtten om de studenten voor te lichten over hun werk is groot. “Het was een eye opener” besluit een van de studenten. “Een mini stage op het eigen eiland, maar toch in het buitenland!”.

De bijeenkomst in het paleis was ook een gelegenheid voor de docenten en directieleden om de samenwerkingsbanden nauwer aan te halen. Goedgedrag, die zelf nog geen ervaring heeft op cruise schepen, toonde zich bijzonder geïnteresseerd.