Interventie programma op Antillen

Op 30 mei zullen de minister van Onderwijs en Cultuur mevrouw Omayra Leeflang en de minister van Justitie de heer David Dick, de officiële onthulling doen van het internationaal bekende en bekroonde preventieprogramma voor jongeren “No Apologies”. De achterliggende anderhalf jaar heeft een breed team van experts gewerkt aan de culturele vertaalslag van het programma en de vertaling in het Papiaments. Het projectteam stond onder leiding van ir. P. Jansen, directeur van Fundashon Yama’mi en mevrouw N.M. Winklar – Abendanon, directeur van Link Curacao.

No Apologies
is een uitgave van Focus on the Family in samenwerking met Fundashon Yama’mi. Het doel van Focus on the Family is om mensen te bereiken op ieder moment van hun leven (van jonge kinderen, tieners en adolescenten tot ouders en andere volwassenen) met update advies, materialen en programma’s. Ze doet dit wereldwijd vanuit circa 17 kantoren. No Apologies is door Focus on the Family in de Verenigde Staten en in Nederland ontwikkeld en door Fundashon Yama’mi aan de lokale situatie aangepast. Het programma heeft zich wereldwijd bewezen; in meer dan 22 landen wordt, al dan niet op advies van de desbetreffende overheid, met dit programma gewerkt.

No Apologies is een karaktervormend programma. Dit preventieprogramma, gegeven door professionele trainers, is gericht op jongeren tussen 11 en 18 jaar. Door de interactieve werkvormen stemt het af op het juiste denkniveau van jongeren en is daarom multi-inzetbaar. Het hoofddoel is om jongeren te helpen verantwoorde keuzes te maken in situaties waar zij dagelijks mee te maken krijgen: media, relaties, risicogedragingen, seks, enz. Naast theorie, gerelateerd aan de achtergrond van maatschappelijke problemen, staat vooral het aanleren van persoonlijke vaardigheden bij dit programma centraal. Belangrijk is de insteek van het programma: niet alleen informatief, maar nadrukkelijk is het de bedoeling om samen met de jongeren in gesprek te gaan (interactief).

Het programma richt zich op scholen, jongerencentra, jeugdclubs, verenigingen, ouders en netwerken daaromheen. Een brede aanpak biedt de meeste kansen om de gezondheid van jongeren te bevorderen en hen te helpen gezonde keuzes te maken. Dat komt de Antilliaanse samenleving ten goede, is de overtuiging van het projectteam. Risicogedragingen van jongeren hangen met elkaar samen en vragen daarom om een integrale aanpak. Het karaktervormende programma is gebaseerd op de christelijke levensnormen en heeft een positief effect op de leefstijl en persoonlijkheid van jongeren. Naast de jongeren worden zoveel mogelijke de ouders, docenten en/of jeugd- en tienerleiders betrokken bij het programma.

No Apologies is ontwikkeld dankzij subsidie van de Support of the Netherlands Antilles Youth Development Program (EU-Jeugdfonds). De vertaling werd gegaan door mevrouw Lucille Berry- Haseth, een expert op het gebied van de Papiamentse taal. Reklamebureau Status N.V. zorgde voor de vormgeving en het drukwerk.

In eerste instantie zal het programma geimplementeerd worden op Curaçao, maar de ambitie is ook om op de andere eilanden van de Nederlandse Antillen met dit programma te gaan werken. Een team van zes professionele trainers zijn geselecteerd en getraind om dit programma te geven.