Michael Willemse koopt Antilliaans Dagblad

bron: Mike Willemse

Michael Willemse: ‘Na elf jaar tijd voor nieuwe uitdaging’

WILLEMSTAD — Hoofdredacteur Michael Willemse van Uitgeverij Amigoe NV heeft dinsdag zijn dienstverband bij de Amigoe beëindigd en maakte daarna bekend dat hij de activiteiten van ADCaribbean NV – uitgever van ochtendkrant Antilliaans Dagblad – overneemt.

De op Curaçao geboren en getogen Willemse (42) – die tien jaar in Nederland woonde voor studie en werk bij onder andere Nova/Den Haag Vandaag – wil het nog jonge, 5-jarige, ADCaribbean een kwaliteitsimpuls geven.

“De krant kan met meer lokaal nieuws en meer achtergronden en analyses bij het nieuws beter uit de verf komen. Weekeindbijlage ADWikènt is al op de goede weg. En meer opinie: redactionale commentaren, ingezonden brieven en colums. En dit op een degelijke wijze: zorgvuldig, onpartijdig en betrouwbaar. Het hart van het krantenbedrijf kan – zo is mijn overtuiging – harder kloppen. Dan volgen de abonnees en adverteerders vanzelf. Ik heb bij de Amigoe gezien dat kwaliteit zich wel degelijk betaalt.”

Willemse was sinds 1997 hoofdredacteur van Amigoe. Daarvoor was hij drie jaar directeur/eindredacteur van Amigoe Aruba NV. Hij werkte in die jaren nauw samen met voormalig Amigoe-directeur Ingrid de Maaijer-Hollander. Zij trad per 1 januari terug na een verschil van mening over de bedrijfsvoering met vertegenwoordiger van de aandeelhouder, tevens directeur, Ernest ‘Jackie’ Voges.

Willemse: “Geen slecht woord over de Amigoe; deze beleeft topjaren. De krant behoort tot de beste en meest invloedrijke media van de Antillen en Aruba. Dit dankzij de mensen die er werkzaam zijn en een prima redactieteam, waar ik trots op ben daar bijna elf jaar een steentje aan te hebben kunnen bijdragen. Maar ik wil verder.”
Hij vervolgt: “Ik ben in de kracht van mijn leven en wil graag iets voor mezelf beginnen. Een nieuwe krant opzetten, zie ik niet zitten. Daar zijn er al genoeg van, waarvan twee Nederlandstalig. De Amigoe is niet te koop en aandelenparticipatie zit er niet in. Bovendien heeft mijn wijze vader me altijd voorgehouden om het feestje op het hoogtepunt te verlaten.”

Met eigenaar en uitgever René Zwart van ADCaribbean bereikte hij een akkoord over de overname van de meerderheid. Voor de financiering heeft Willemse de steun en het vertrouwen van vrienden en familie. Zwart (54) behoudt een minderheidsbelang en blijft aan als correspondent in Nederland.

Antilliaans Dagblad blijft een Nederlandstalig ochtendblad, maar nu ook in lokale handen. De overname heeft geen directe personele gevolgen. Wel zullen er verschuivingen komen en worden de accenten anders gelegd. Het is de bedoeling het redactionele team te versterken, waarbij Willemse een goede balans nastreeft tussen journalisten met een Europees-Nederlandse achtergrond en lokale redacteuren. AD beschikt over een betrouwbaar distributie-apparaat. Trouwens, de enige bezorging ’s morgens, die sinds een paar jaar ook met succes De Telegraaf verspreidt op de ABC-eilanden. Dat blijft.

Achtergrond-info bij overname ADC

ADCaribbean bestaat sinds 2003, nadat het is voortgekomen uit Algemeen Dagblad Caribbean NV dat met hulp uit Rotterdam in 1995 met haar activiteiten begon. Vijf jaar terug kocht Zwart de aandelen van PCM Uitgevers, waarna het blad werd omgezet van broad sheet (groot formaat, zoals Amigoe) in het handzamere tabloid (klein formaat) en zich meer ging profileren als lokaal medium. In 2007 maakte ADCaribbean voor het eerst in zijn bestaan een bescheiden winst.

VERTROUWEN
Zwart: “Het is altijd mijn bedoeling geweest dat de krant op enig moment in Antilliaanse handen zou komen. Maar eerst moesten wij bewijzen geen eendagsvlieg te zijn. Diverse gerenommeerde partijen hebben interesse getoond, maar de krant is bij niemand in zulke goede handen als bij Michael Willemse. Hij is als geen ander in staat het Antilliaans Dagblad de noodzakelijke kwaliteitsimpuls te geven.”

“The time is right,” zegt Willemse zelf. “Er is weer vertrouwen in ons eiland. Ik heb dat zelf ook sterk. Diverse sectoren trekken aan. Er is meer werk en daardoor meer inkomen dan een tijdje terug, ondanks de snel stijgende prijzen. En de verhoudingen binnen het Koninkrijk zullen steviger worden. Ik hoor het telkens overal zeggen: ‘Curaçao heeft unieke kansen’. Dan moeten we die wel zelf ook grijpen.”

ERVARING
Michael Willemse studeerde Politicologie en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waarbij hij zich specialiseerde in Media-organisatie & -beleid en in 1991 zijn afstudeerscriptie schreef over TeleCuraçao. Daarvoor behaalde hij in 1986 zijn propedeuse aan de HEAO (Hoger Economisch Administratief Onderwijs) in Zwolle, nadat hij het vwo had gedaan op het Radulphus op Curaçao.

Hij liep stage bij het NOS Journaal in Den Haag, en werkte als freelancer bij de NOS in Hilversum tijdens de eerste Golfoorlog. Daarna werd hij door Den Haag Vandaag benaderd voor een baan op het Binnenhof. Omdat Den Haag Vandaag deel uitmaakte van Nova, kreeg hij de kans om voor dit actualiteitenprogramma reportages maken over Curaçao en Saba. Voor het Nederlandse opinieweekblad Elsvier publiceerde hij onder andere over Suriname. Al vanaf zijn studie werkte hij in Nederland jarenlang als correspondent voor Amigoe en later Beurs- en Nieuwsberichten over gebeurtenissen rond Antillianen in Nederland en later vooral over politiek Den Haag inzake de Antillen.