Prof. Dr Jeanne de Bruijn: “Meer onderzoek op Curaçao is absoluut een prioriteit”

bron: NICIS Institute

"De Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) is volop in ontwikkeling. Dat moet ook wel want de positie van Hoger Onderwijs staat onder druk. Staatkundige vernieuwingen maken een andere oriëntatie op de eilanden nodig. Sterke stijgingen van studentenaantallen dwingen ons om anders met onze middelen om te gaan. Het zijn met recht uitdagende tijden voor de UNA." Aan het woord is Prof. Dr Jeanne de Bruijn, Rector Magnificus van de UNA. Op verschillende vlakken is de UNA aan het kijken om de activiteiten verder uit te breiden. "We willen meer onderzoek gaan verrichten, dat is echt een prioriteit", zo benadrukt de rector magnificus.

"Hoger Onderwijs is een heel belangrijk HRM instrument voor de eilanden. Sterker nog: het is één van de weinige instrumenten waar je als samenleving werkelijk grip op hebt. Onderzoek heeft het al vaak uitgewezen: hoe hoger het gemiddelde opleidingsniveau van je bevolking, hoe hoger de mate van welvaart. Een investering in onderwijs lóónt dus. Dat gemiddelde opleidingsniveau op Curaçao ligt, in vergelijking met de regio, al vrij hoog. Vergeleken met Europa of de Verenigde Staten is groei zeker nastrevenswaardig." De Bruijn geeft aan dat ze hard wil werken aan de versterking van de kwaliteit en de diversiteit van het onderwijsaanbod. Dat doet ze ondermeer door accreditatie van de UNA opleidingen na te streven. Ook worden nieuwe studierichtingen ontwikkeld. Twee jaar geleden was dat de Bachelor of Education en vorige vorig jaar ging het om een lerarenopleiding Spaans. Nu is dat een Bachelor Social Work, waarvoor veel animo is.

De Bruijn geeft ook aan dat de UNA zich tegelijkertijd op onderzoek wil gaan richten. "De UNA is altijd sterk geweest als onderwijsinstituut maar de onderzoekskant van ons werk bleef daardoor soms onderbelicht. Curaçao en de Antillen hebben in het verleden een bescheiden onderzoekstraditie gekend. We willen die traditie weer terug krijgen. Meer onderzoek, vooral toegepast onderzoek, is een prioriteit voor de UNA waar aan gewerkt wordt. Deels door de vaste staf, maar we proberen ook impulsen van buiten te zoeken. Door hoogleraren uit Nederland aan te trekken hopen we dat de focus wat meer op onderzoek gaat liggen. Die mensen zijn niet altijd aanwezig op onze universiteit, maar in hun kielzog willen we bevorderen dat ze promovendi meebrengen die een interessante toegevoegde waarde kunnen hebben." Ook bestaat volgens De Bruijn de ambitie dat steeds meer lokale studenten het onderzoeksvak gaan oppakken zodat er een duurzame structuur gaat ontstaan. Het eindbeeld zou dan zijn dat de UNA hét Kennis en Researchcentrum van de regio wordt. "Dat is misschien een stevige ambitie, maar in samenwerking met onze lokale en internationale partners moet dat lukken", aldus De Bruijn.

"We zoeken ook steeds meer die samenwerking, zowel hier op Curaçao als in het buitenland. Op het gebied van onderzoek gaan we samenwerkingsverbanden aan met onder andere het Sociaal Kennis Centrum, het Centraal Bureau voor de Statistiek, met Carmabi en het NAAM, maar ook met lokale grote bedrijven als Aqualectra bijvoorbeeld, voor watermanagement onderzoek. Dat zijn belangrijke contacten voor ons. We houden op die manier goed contact met de lokale ontwikkelingen en tegelijkertijd kunnen wij zo onze bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Curaçao. Verder blijft het contact met het achterland in Nederland natuurlijk essentieel. We hebben een goed netwerk bij de Nederlandse universiteiten, bijvoorbeeld met TU Delft op het gebied van watermanagement, en het Ministerie van OC&W. Daar verwachten we ook het nodige van, qua middelen en menskracht."

De Bruijn vindt het Sociaal Kennisnetwerk Curaçao Nederland (SKCN) een uitstekende aanleiding om de banden met Nederland en de lokale praktijk verder uit te diepen. "We kennen de partners in het SKCN goed en we hopen steeds meer en beter met hen samen te werken. Op sociale thema’s ontwikkelt de UNA zich sterk, zeker nu we een faculteit in die richting willen opzetten. De thema’s zoals die benoemd zijn in het SKCN sluiten goed aan bij onze onderzoeksambities en ik zie dat er ook veel animo onder studenten bestaat om bezig te zijn met sociale thema’s. Er is nog zóveel werk op dit gebied te verrichten: de UNA biedt van harte haar medewerking aan."