Bonaire, Saba en Sint Eustatius meer verweven met Nederland

bron: Ministerie BZK

Nog voor het eind van dit jaar moet er een onomkeerbare stap worden gezet om Bonaire, Saba en Sint Eustatius dichterbij hun nieuwe status als soort gemeente van Nederland te brengen. Zo moet er op 15 december 2008 een pakket van beleidsactiviteiten van kracht worden op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en sociale zaken. Ook moet op die dag de benodigde wetgeving voor de overgang naar de nieuwe status klaar zijn voor parlementaire behandeling. Verder zal op 15 december een uitvoeringskantoor voor de drie eilanden worden geopend zodat kan worden begonnen met de eerste uitvoerende taken namens Nederland. Zo zal de Nederlandse belastingdienst vanaf 1 januari 2009 beginnen met de inning van de belastingen. Dit zijn de belangrijkste afspraken die Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben vandaag met staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) hebben gemaakt.

Tijdens het bestuurlijk overleg in Den Haag zijn ook afspraken gemaakt over de uitwerking van de voornemens op de verschillende beleidsterreinen.

In 2009 en 2010 wordt het onderwijs op Bonaire, Saba en Sint Eustatius verbeterd. De verbeteringen hebben betrekking op huisvesting, personeel, onderwijsmaterialen en gebruikte methoden. Ook start in september 2008 de onderwijsinspectie haar werk. Voor 2009 en 2010 is 8 miljoen euro extra beschikbaar. In een eerder stadium was al afgesproken dat onderzocht wordt of het basisonderwijs gratis kan worden en dat de mogelijkheden voor studiefinanciering worden verruimd.

Er komt een lange termijn zorg- en huisvestingsplan voor de gezondheidszorg. Onderdeel daarvan is een analyse van de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen op de drie eilanden. Er komt één uitvoeringsorganisatie voor de nieuwe zorgverzekering. De uitvoeringsorganisatie wordt onderdeel van het uitvoeringskantoor. In een eerder overleg was afgesproken dat er een zorgverzekering voor de eilanden komt.

Voor de jaren 2009 en 2010 is 6 miljoen euro beschikbaar voor urgente problemen in de gezondheidszorg. Op alle drie de eilanden komen er maatschappelijk werkers en gezinsvoogden. Op Bonaire wordt prioriteit gegeven aan de (her)inrichting van een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongens.

Er komt een regeling voor de onderstand (bijstand) die aansluit bij de systematiek van de regeling voor de bijstand in Nederland. Arbeidsinschakeling komt daarbij op de eerste plaats.(‘werk boven inkomen’). Het uitvoeringskantoor geeft tewerkstellingsvergunningen af en controleert de naleving van wettelijke regels. Dat geldt ook voor de naleving van de regels ten aanzien van de arbeidsomstandigheden. Vooralsnog blijft de bestaande arbowetgeving van kracht. Na de statuswijziging wordt bekeken welke aanpassingen nodig zijn. Het aanpassen van het minimumloon wordt eenvoudiger. Bovendien komt er een jaarlijkse aanpassing van het minimumloon op basis van prijsindexcijfers. De effecten van de veranderingen in premie- en belastingheffing worden in kaart gebracht.

De basispolitiezorg wordt gegarandeerd door lokale korpsen. De bestaande samenwerkingsrelaties met Nederlandse politie- en brandweerorganisaties wordt voortgezet. Voor Saba en Sint Eustatius komt er een 24-uurs bezetting van de politieposten en wordt de bereikbaarheid van de meldkamer voor noodgevallen verbeterd.

Er komt samenwerking in de ontwikkeling van de luchthavens van de drie eilanden. De meteorologische dienstverlening door de Meteorologische dienst Nederlandse Antillen en Aruba komt onder toezicht van het KNMI. Verkeer en Waterstaat organiseert het maritiem op de drie eilanden, ook het toezicht op veiligheid en milieu. Op Bonaire wordt een nieuwe waterzuiveringsinstallatie meegefinancierd.