Nederlandse Antillen en de Europese Unie

Voordat een verzoek wordt ingediend bij de Europese Commissie voor een verandering van de huidige status van “landen en gebieden overzee” (LGO) naar de status van Ultraperifeer Gebied (UPG) willen de Nederlandse Antillen ervan overtuigd zijn dat de voordelen van UPG opwegen egen die van LGO. Met een overgang naar de UPG-status treden de Antillen de facto toe tot de
Europese gemeenschap. Eén van de belangrijkste implicaties daarvan is dat het verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen binnen de Gemeenschap (inclusief UPGs) vrij moet kunnen plaatsvinden. Verder dient te worden voldaan aan de spelregels met betrekking tot mededinging, staatssteun en landbouw en visserij. Tot slot dienen de tarieven van de EU voor
invoer uit derde landen te worden geïntroduceerd door de Nederlandse Antillen. Het EU-verdrag voorziet in nog een stap namelijk dat de lidstaten ook kunnen overgaan op het gebruik van één munt. Het onderzoek heeft getracht de effecten van al deze maatregelen te inventariseren en waar mogelijk te kwantificeren. Eén van de belangrijkste onzekerheden hierbij is dat bij toetreding naar voorbeeld van de andere UPGs onderhandeld kan worden over een speciale behandeling op grond van de specifieke omstandigheden van de Nederlandse Antillen.

De digitale versies van de deze week in Den Haag gepresenteerde eindrapporten van een juridische en een economische studie naar de implicaties van een UPG-status voor de eilanden van de Nederlandse Antillen zijn beschikbaar, en wel op de website van het Antillenhuis (http://www.antillenhuis.nl/)

De rapporten zijn bedoeld als grondslag voor een gedegen maatschappelijke en politieke discussie en besluitvorming omtrent de toekomstige relatie van de Antilliaanse eilanden met de Europese Unie. Een eenduidige voorkeur voor de ene of de andere optie (UPG of het huidige LGO) zult u in deze rapporten niet aantreffen. Het is en blijft aan de eilanden om, uitgaande van het algemeen, lange-termijn belang van hun bevolking, zelf de implicaties af te wegen van de ene of de andere optie en vervolgens een verantwoorde keuze te maken.

rapport juridische gevolgen UPG:
rapport economische gevolgen UPG