Geen akkoord samenwerking Antilliaanse politie

bron: ANP

WILLEMSTAD - Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) heeft geen akkoord bereikt in een overleg met de Antillen over de toekomstige samenwerking tussen de eilandelijke politiekorpsen. Kort na middernacht in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) verlieten de delegaties op Curaçao na lang overleg de vergaderzaal zonder akkoord.

De bijeenkomst van de politieke stuurgroep, waarin Nederland, de Antillen en de eilanden Curaçao en Sint Maarten zijn vertegenwoordigd, was opgezet om beslissingen te nemen over samenwerking van de toekomstige politiekorpsen.

Nederland werkt aan de staatkundige vernieuwing van de Antillen. Daarin worden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het Koninkrijk en de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere onderdelen van Nederland. Bijleveld wilde in dat kader afspraken maken over samenwerking tussen de toekomstige korpsen van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden. Vooral op het gebied van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit is dat volgens haar hard nodig. ‘Dat is niet gelukt, terwijl we dat heel belangrijk vinden,’ verklaarde ze. ‘Maar voor Nederland is er een regel: we doen het goed of we doen het niet.’

Samenwerking is volgens Nederland de enige manier om te zorgen dat zaken als drugshandel en mensensmokkel op de Antillen goed aangepakt worden. Maar ook zaken als kwaliteit van het korps en bewaking van de integriteit van de agenten zijn volgens Bijleveld alleen te bewaken als de korpsen in nauw contact met elkaar staan. De eilanden verklaarden na afloop wel degelijk een vorm van samenwerking te willen, maar waren het niet eens met de manier waarop Nederland dat voorstelt. In augustus wordt over dit onderwerp verder gepraat.

De staatkundige hervorming van de Antillen is begonnen in 2005. Bijleveld hoopt op 15 december alle nieuwe rijkswetten voor de nieuwe structuur klaar te hebben. Op de vraag of dat nog lukt nu het politie-overleg geen resultaat heeft opgeleverd, zei ze nog altijd mogelijkheden te zien. De invoering van de nieuwe staatkundige structuur moet, volgens de meest optimistische prognoses, voor 2011 plaatshebben.