Gelijke rechten voor gehuwde homo’s ook op Antillen

bron Gay Krant

Homo- en lesboparen die gebruik hebben gemaakt van het opengestelde huwelijk hebben ook op Aruba en de Antillen dezelfde rechten en plichten als in Nederland. Dat blijkt uit een vonnis van het gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen in Willemstad, Curaçao. Dat oordeelde dat aan alle in het Koninkrijk gesloten huwelijken dezelfde rechtsgevolgen dienen te worden gegeven.

De uitspraak werd gedaan in een zaak waar een vrouw haar echtgenote en een van haar minderjarige kinderen als medeverzekerden wilde aanmelden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) op Curaçao. De verzekeraar stelde zich op advies van de Minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling op het standpunt dat de echtgenote en haar kind niet konden worden verzekerd als gezinsleden. De weigeringreden van de minister en verzekeraar was dat ‘een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd’.

De verzekeraar heeft van de rechtbank opdracht gekregen binnen twee weken met een nieuw besluit te komen die in lijn ligt met het vonnis. Bovendien oordeelt de rechter dat de verzekeraar aan het echtpaar alle geleden schade moet vergoeden. Over de exacte hoogte van het te betalen bedrag zal een civiele rechter oordelen.

De Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) ondersteunt al vanaf haar oprichting de strijd voor gelijke rechten van holebi’s op de Antillen en Aruba. Ook deze rechtsgang is door de belangenorganisatie bekostigd.

HLBF-voorzitter André van Wanrooij is in zijn nopjes met de uitspraak: “Wederom heeft de onafhankelijke rechter geoordeeld dat binnen het Koninkrijk er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen homo- en heteroparen. Ik hoop dan ook dat de regeringen van de Antillen en Aruba zich neerleggen bij deze realiteit en een verdere belasting van het justitieel apparaat achterwege zullen laten.”

Van Wanrooij: “Beter nog: nu duidelijk is dat het in Nederland gesloten huwelijk gelijk staat aan het Antilliaanse en Arubaanse boterbriefje zou het van respect getuigen indien het Burgerlijk Wetboek van alle Rijksdelen eensluidend wordt zodat het heen en weer reizen tussen rijksdelen voor paren van gelijk geslacht die willen huwen, achterwege kan blijven.”

Bijdrage RNWO:
Desirée Martis in gesprek met André van Wanrooy van de Homo-LesBische Federatie Nederland (4'26)