Nieuwe staatkundige structuur vergt nog veel werk

bron Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD - De opbouw van het Land Curaçao is in volle gang, zo stelde gedeputeerde Zita Jesus-Leito dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst voor de pers over de staatkundige structuur. Maar de agenda met nog af te ronden zaken is nog heel vol. Hierbij een overzicht.

Gedeputeerde Jesus-Leito gaf, samen met deskundigen Julien Larmonie, Eric Isenia en Ivan Kuster, in het auditorium van de Bank Nederlandse Antillen een uitleg over het traject tot nu toe. In het algemeen staan er de volgende zaken op de agenda:

Rechtshandhaving, rechtspleging en constitutionele zaken; financiële zaken, interne zaken, zoals onder meer de staatsregeling en wetgeving, en het ambtenarenapparaat.
Verder zijn er afzonderlijke zaken te regelen met Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Op het gebied van rechtshandhaving is het opvallendste punt dat er nog geen ontwerp consensus rijks-wet voor de politie is opgesteld. Volgens gedeputeerde Jesus-Leito is er daarover met Nederland wel op veel punten overstemming, maar is het nog niet gelukt afspraken te maken over de samenwerking onderling. Nederland wil één of meerdere gemeenschappelijke diensten in het leven roepen voor de korpsen van de nieuw op te richten autonome landen Curaçao en St. Maarten enerzijds, en de korpsen van de toekomstige BES-eilanden anderzijds (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Curaçao en Sint Maarten willen wel samenwerken, maar zijn het niet eens met de Nederlandse voorstellen.

Op financieel gebied is de instelling van de Algemene Maatregel van Rijksbestuur financieel toezicht eerder dit jaar het meest in het oog springende resultaat. De instelling van het College financieel toezicht (Cft) voor Curaçao staat als gevolg daarvan gepland voor november 2008. ,,Het Eilandgebied Curaçao moet daarvoor nog wel op korte termijn een lid voor het College benoemen”, zo legde Ivan Kuster uit, die uitleg gaf over de financiële consequenties van de staatkundige wijziging. Het Cft krijgt, anders dan voor de BES-eilanden, voor Curaçao geen aanwijzigingsbevoegdheid, aldus Kuster. Het toezicht beperkt zich tot financiële normen (wat inhoud: een sluitende begroting en een maximale rentelast van vijf procent) en het vaststellen of er gezamenlijke conclusies zijn getrokken met betrekking tot corporate governance. Verder werd duidelijk gemaakt dat het Cft slechts signalerende en adviserende taken heeft ‘in verschillende fasen van de begrotingscyclus’.

Enkele punten die Ivan Kuster namens het Bestuurscollege verder nog naar voren bracht waren de volgende: de begroting van 2009 moet sluitend zijn (volgens gedeputeerde Mike Willem van Financiën was dat geen probleem), de betalingsachterstanden per 31 december 2005 zullen meteen worden betaald, er komt een directe rentebesparing op de begroting van ongeveer 100 miljoen gulden, er is een verwachting van een verdere daling van de marktrente en lokale inschrijvingen zullen de voorkeur krijgen bij gelijke leningsvoorwaarden.

Voor wat de opbouw van het land Curaçao betreft zijn er twee trajecten. Op de eerste plaats de overname van taken, werkzaamheden en personeel van (het huidige) Land de Nederlandse Antillen. Dit in het kader van ‘de gefaseerde ontmanteling’ van de Nederlandse Antillen. Op de tweede plaats de voorbereiding van het Land Curaçao, wat betekent de finale opheffing/ontmanteling van het Land Nederlandse Antillen en het Eilandgebied Curaçao.

Op staatkundig gebied is de geplande Ronde Tafel Conferentie van 15 december 2008 van belang. Op die datum moeten onder meer de staatsregeling en de organieke wetten af zijn, zo hebben Curaçao, Nederland en de Nederlandse Antillen afgesproken. Als dat lukt is een belangrijke nieuwe stap gezet in het traject.

Andere onderwerpen die op de staatkundige agenda staan, voordat de staatkundige structuur ingevoerd kan worden, is de overname van overige regelgeving en verdragen, de afronding van de verdere integratie van het ambtenarenapparaat van het Land Nederlandse Antillen en het Eilandgebied Curaçao. Maar ook zaken als eventuele overname en inpassing van overheids-nv’s, de samenstelling van de Staten van Curaçao, de instelling van Bestuursorganen, Hoge colleges van Staat en Adviesorganen en de begroting voor 2009 moeten nog geregeld worden.

Jesus-Leito was dinsdag na afloop blij dat ze de media van Curaçao, en daarmee de bevolking, op de hoogte heeft kunnen stellen van alles wat was bereikt. Over enkele maanden volgt een nieuwe bijeenkomst. Ze benadrukte dat de resultaten vaak een gevolg zijn van lange en harde onderhandelingen. Tevens zei ze te beseffen dat de weg naar een nieuw land nog lang was. ,,Maar we weten waar we het voor doen.”