Norman Cicilia: "Ik wil de geestelijke gezondheidszorg dichter bij de mensen brengen"

bron: nieuwsbrief KIEM

Op Curaçao werd decennialang de geestelijke volksgezondheid gezien als niet relevant. Midden jaren negentig renoveerde de overheid van de Nederlandse Antillen het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis. Dat bracht een nieuwe impuls.

Norman Cicilia is directeur van Pèrspèktiva i Sosten Integral (PSI)-Skuchami. Deze stichting heeft als taak de Curaçaose bevolking ambulante geestelijke volksgezondheidsdiensten aan te bieden. Zo kan de gemeenschap zich op een evenwichtige manier ontwikkelen. "Ik wil graag naar een nieuwe manier om sociale psychiatrie op Curaçao vorm te geven. Daarbij vind ik het belangrijk dat de geestelijke gezondheidzorg dichter bij de mensen komt te staan. We hebben onze koers op die gedachte gebaseerd," vertelt Cicilia.

Met deze koers wil PSI nieuwe projecten en activiteiten organiseren die beter inspelen op de hulpvraag van de cliënten. "Verder vind ik het ook van belang sterke en duurzame allianties aan te gaan met alle actoren die actief zijn in de welzijns- en gezondheidszorgsectoren. Een voorwaarde daarbij is dat de zorg vanuit een centrale plaats wordt gegeven en gecoördineerd. Dit is de zogenaamde integrale ketenzorg, aldus Cicilia"

"De afgelopen jaren zijn de hulpverleningsorganisaties steeds verder van elkaar af hun werk gaan doen, waardoor er feitelijk een 'hulpverleningsjungle' is gaan ontstaan: ieder voor zich en God voor ons allen. Daar is de cliënt de dupe van geworden. Instanties verwezen de cliënt vaak niet door naar de juiste organisatie en daardoor bleef hij 'hangen' in de bureaucratie. Daarom is een integrale ketenzorg noodzakelijk."

Cecilia heeft een oplossing gevonden voor de ontstane bureaucratie bij hulpverleningsinstanties. Samen met de leden van de stichting stelde hij een plan op. "Ik ben vervolgens met het definitieve ontwerp bij verschillende belangrijke actoren in de welzijns- en gezondheidszorgsector gaan praten om hen over te halen vanuit één gebouw voor de oostelijke regio van Curaçao integraal hulp te gaan verlenen. Alle partners waren erg enthousiast". Cicilia geeft aan dat er nu zelfs drie centra komen.

Bij het ontwikkelen van deze nieuwe werkwijze is het Sociaal Kennisnetwerk Curaçao Nederland (SKCN) een belangrijke partner geweest. "Wij konden door het netwerk heel snel een beeld krijgen van het aanbod in Nederland. Bovendien bood het ons een platform om onze eigen inzichten voor het voetlicht te krijgen."