Minister gaat dialoog aan met Ambtenaren

bron Ministerie van Algemene Zaken Nederlandse Antillen

In tegenstelling tot de private sector vindt er tussen de Landelijke overheid als werkgever en de vakbonden geen overleg plaats bij de vormgeving van het arbeidsvoorwaarden-pakket van de Landsambtenaren. Deze situatie wordt door de Minister van Constitutionele en Binnenlandse Zaken niet meer van deze tijd geacht. Reden om uitvoering te geven aan de in 1994 opgestelde Overeenkomst van Ascension.

Deze overeenkomst werd destijds gesloten tussen de bonden van het landsoverheidspersoneel en de toenmalige Regering. De essentie van de overeenkomst is dat de Regering (lees: Minister) de dialoog met de vakbonden aangaat inzake arbeidsvoorwaardenvorming middels het samengesteld Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). De partijen in het CGOA zijn, aan de ene kant de Centrale Commissie van Vakbonden, die bestaat uit de vertegenwoordigers van de representatieve werknemersorganisaties, en aan de andere kant de Minister. Voor de toelating tot het Centraal Georganiseerd Overleg zijn objectieve criteria vastgesteld waardoor de representativiteit van een organisatie wordt gewaarborgd. Zo wordt enerzijds versnippering van organisaties voorkomen en anderzijds het draagvlak voor het overleg zo breed mogelijk gemaakt.

De dialoog houdt een grotere gelijkwaardigheid van de partijen in. De Minister voert overleg met de bonden met als eindresultaat: overeenstemming. Kan deze overeenstemming onverhoopt niet gevonden worden dan wordt een advies- en arbitragecommissie ingeschakeld. De advies- en arbitragecommissie bestaat uit personen waarvan onafhankelijkheid en onpartijdigheid wettelijk gewaarborgd is. Zij heeft tot taak het CGOA te adviseren dan wel een bindende uitspraak te doen. De Minister beslist niets zonder overleg met de Centrale Commissie te hebben gevoerd. Onderwerp van gesprek zijn alle aangelegenheden die de rechtstoestand van de Landsambtenaren aangaan. Dit betekent de voorbereiding, formalisering en uitvoering van het personeelsbeleid in de ruimste zin van het woord, inhoudend zaken aangaand arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en arbeidsomstandigheden van ambtenaren. Voorstellen kunnen door beide partijen worden voorgelegd. Zowel de Ministers als de vakbonden kunnen zich laten bijstaan door deskundigen.

Op eilandsniveau kan eveneens overleg gevoerd worden ten aanzien van rechts-positionele aspecten. Hierbij is het Eilandelijk Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken partij enerzijds en het Bestuurscollege anderzijds. Dit overleg moet wel vooraf geregeld worden door de Bestuurscolleges bij Eilandsverordening