Onderzoeker brengt gegevens relationeel geweld op Curaçao in beeld

bron: nieuwsbrief NICIS Institute

De belangstelling voor het thema huiselijk geweld is de laatste tijd flink gegroeid op Curaçao. Zowel maatschappelijk als beleidsmatig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan dit verborgen probleem. Omdat het geweld zich vaak in de besloten privé-sfeer afspeelt is het slecht zichtbaar. Meer feitelijke informatie is nodig om het geweld terug te dringen. Daarom deed Elske van der Linden voor de GGD een vooronderzoek rondom dit thema. In 2008 zullen de onderzoekers de aard en omvang van het fenomeen relationeel geweld verder uitdiepen.

Wat is de aard en omvang van relationeel geweld op Curaçao en hoe sluit het hulpaanbod aan op de hulpbehoefte van de Curaçaose bevolking? Relationeel geweld is geweld dat zich in de privé-sfeer afspeelt waarbij er sprake is van een machtsverschil tussen de dader en het slachtoffer. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verschil in macht tussen man en vrouw of tussen ouders en kinderen. Daders blijken het vaakst te kiezen voor de meest kwetsbare slachtoffers.

Tot nu toe is er op Curaçao weining bekend over de aard en omvang van dit soort geweld. Elske van der Linden bracht de eerste gegevens in kaart. Zij maakte hiervoor onder andere gebruik van semi-gestructureerde interviews. Deze interviews zijn afgenomen bij instanties en organisaties die op een of andere manier betrokken zijn bij het onderwerp. Van der Linden benaderde verschillende soorten organisaties en instanties. Deze organisaties waren zowel dader- als slachtoffergericht en zowel in eerste lijn als op beleidsniveau. Naast de interviews raadpleegde de onderzoekster verschillende wetenschappelijke bronnen.

Op Curaçao worden jaarlijks ongeveer 5.000 en 15.000 personen slachtoffer van relationeel geweld. Omdat registraties op het gebied van relationeel geweld schaars en moeilijk te achterhalen zijn wordt verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers een stuk hoger ligt. Verder blijkt uit het onderzoek dat op Curaçao een hulpaanbod bestaat voor slachtoffers van relationeel geweld. Er zijn meerdere instanties waarbij de slachtoffers terecht kunnen. Het hulpaanbod voor daders laat echter te wensen over.

Er kunnen zowel in het hulpaanbod aan het slachtoffer als aan de dader meerdere verbeteringen plaatsvinden. Betere samenwerking en betere afstemming zijn sleutelwoorden voor de verbetering van het huidige hulpaanbod. Versterking binnen het gezin verdient meer aandacht.