Geen losgeld gevraagd bij vermissing Marlies

Bron: Radio Nederland Wereldomroep - René Roodheuvel

Onderzoek blijft breed na arrestatie
René Roodheuvel in gesprek met korpschef Schagen (4'18'')
Gesprek met officier van justitie Van Delft (3'19'')
René Roodheuvel bij de hondenzoekactie (2'05'')

De politie op Bonaire ontkent dat losgeld is geëist in de ontvoering van een 8-jarig meisje en dat er een verband bestaat met de vermissing van Marlies van der Kouwe. Nederlandse kranten meldden vrijdag 26 september dat Wouter van Kouwen, de vader van de 8-jarige, na de ontvoering van Marlies was gebeld met een losgeldeis van een half miljoen euro. Van Kouwen was ooit een belangrijke getuige van justitie en is in hoger beroep vrijgesproken van cocaïnesmokkel.Door de bijna gelijke achternamen was al eerder een persoonsverwisseling gesuggereerd. Een 17-jarige dochter van Van Kouwen werkt in de buurt van de bar waar Marlies voor het laatst is gezien. Korpschef John Schagen concludeert ondanks alles dat er geen verband is tussen beide ontvoeringen: "De moeder van het 8-jarige meisje heeft ons uitdrukkelijk verzekerd dat er geen losgeld is geëist. Dat heeft ze ook niet van haar vriend (Van Kouwen, red.) gehoord."

Rechercheurs bekijken wat de hondheeft gevonden.Foto's: René RoodheuvelPolitie en justitie houden alle opties open, maar het losgeldverhaal doet Schagen voorlopig af als een gerucht. Journalisten van De Telegraaf en AD hielden tijdens een persconferentie vol dat er wel losgeld was geëist en dat de politie er naast zat. "Ik vind dat de kranten het mis hebben", reageert Schagen. De journalisten belden ter plekke Van Kouwen in Nederland, die bevestigde een telefoontje over losgeld te hebben gekregen, maar het 'een dolletje' noemt.
De aangehouden verdachte wordt intussen uitgebreid verhoord. Bij een huiszoeking is een scooter in beslag genomen, die mogelijk gebruikt is om Marlies te ontvoeren. Over de identiteit van de man doet de politie geen mededelingen. Schagen wil ook niet bevestigen dat de 24-jarige man eerder is veroordeeld voor verkrachting, zoals lokale media melden. Hij verwacht dat de verdachte op basis van het onderzoek door de rechter-commissaris voor acht of negen dagen zal worden vastgehouden.

Honden ingezet
Bij het zoeken naar Marlies zijn voor het eerst ook honden ingezet, zegt de korpschef. "Er wordt nu gerichter gezocht, waarvoor honden nodig zijn." Dat gebeurt voor een deel ook op plaatsen waar al eerder is gezocht, zoals op de plek waar Marlies van haar fiets werd gesleurd. De honden zijn afkomstig van het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten en van Curaçao.

Officier van justitie David van Delft vertelde op de persconferentie dat, ondanks de aanhouding van een verdachte, het onderzoek breed blijft. Hij wil zo tunnelvisie in het onderzoek voorkomen. "We praten nog niet over een dader, maar over een verdachte. Mogelijk spelen ook nog anderen een rol als verdachten."
Van Delft zegt genoeg ervaring te hebben om te weten welke valkuilen er zijn in een onderzoek als dit en hoe je die voorkomt: "Een goed tactisch concept in je hoofd hebben en uitvoeren. Gewoon goed rechercheren." Er is daarover geen contact met Aruba over de ervaring die justitie daar heeft opgedaan in de Natalee Hollowayzaak. "Ik vaar een koers met een team van vijftig mensen. Op basis van die expertise kan ik garanderen dat we zo breed mogelijk proberen te opereren."

De kleine schaal van Bonaire heeft voor- en nadelen. Er komen wel veel anonieme tips binnen, maar als er getuigenverklaringen nodig zijn wordt het lastig. "Veel mensen zijn gerelateerd aan elkaar, als familie of vrienden of anderszins." Van Delft heeft een oproep gedaan om meer tips om Marlies van der Kouwe te kunnen vinden: "We hebben het meisje of haar lichaam nog steeds niet gevonden en dat willen we wel graag." Maar ook tips die naar de dader leiden zijn nog steeds welkom.