Persgeschiedenis van Suriname nu te boek

bron: uitgever KIT

Het boek K’ranti! De Surinaamse pers 1774-2008 verschijnt vandaag bij KIT Publishers, en wordt gepresenteerd bij Radio Nederland Wereldomroep i.s.m. Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS). Het is het eerste overzichtswerk van de geschiedenis van de gedrukte media in Suriname, met de nadruk op de nieuws- en opiniebladen. Van de allereerste krant uit 1774 tot de pers in de nadagen van de slavernij en de tijd daarna, van de roerige jaren van onafhankelijkheid en staatsgreep tot de situatie nu.

Het boek is oorspronkelijk een initiatief van Archie Sumter (1936-2006) en Marc de Koninck. Een keur aan vooral Surinaamse auteurs heeft een bijdrage geleverd het boek dat er nu ligt. In tien hoofdstukken brengen zij de belangrijkste ontwikkelingen van de pers in Suriname en haar wisselwerking met maatschappij en politiek voor het voetlicht. In alle bijdragen wordt de vraag gesteld in hoeverre kranten en tijdschriften in Suriname een onafhankelijk geluid konden of wilden laten horen en hoe breidel en censuur in hun werk gingen. In de epiloog wordt voorzichtig naar de toekomst gekeken.

De publicatie is uitgegeven in samenwerking met het Persmuseum Amsterdam, die ook een speciale website over dit onderwerp onderhoudt: http://www.surinaamsepers.net/. Het boek werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Pers, de Mondriaan Stichting, Cordaid en Stichting Democratie en Media.

Presentatie
Het boek wordt op vrijdag 26 september gepresenteerd bij Radio Nederland Wereldomroep, i.s.m. IBS, tijdens een speciale radio-uitzending waarin Harold Biervliet van de Caraïbische afdeling diverse Surinaamse gasten interviewt over de recente geschiedenis en de toekomst van de Surinaamse pers. Dit is een bijeenkomst voor genodigden. De radio-uitzending zal via Radio Nederland Wereldomroep te volgen zijn, ook in Suriname.